Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Wanneer Prinses Beatrix je kunstwerk onthult

“Een rood doek ging omhoog. Confettikanonnen knalden. Er werd geklapt.” En toen kwam de onthulling, door niemand minder dan Prinses Beatrix! Karlijn van der Weij, derdejaars ArtEZ-student Docent Beeldende Kunst & Vormgeving, is de maker van een waar jubileumkunstwerk dat tijdens de 90-jarige jubileumviering van Vrouwen van Nu officieel is onthuld. Een leerzame ervaring.

Prinses Beatrix praat na de onthulling met de maker van het jubileumkunstwerk Karlijn van der Weij, derdejaars Docent Beeldende Kunst & Vormgeving in Arnhem. Beeld: Hollandse Hoogte / ANP
Prinses Beatrix praat na de onthulling met de maker van het jubileumkunstwerk Karlijn van der Weij, derdejaars Docent Beeldende Kunst & Vormgeving in Arnhem. Beeld: Hollandse Hoogte / ANP

Karlijns kunstwerk komt te staan bij het hoofdkantoor van Vrouwen van Nu, de grootste vrouwenvereniging van Nederland die zich inzet voor het versterken van de kracht van individuele vrouwen, het benutten van talenten en het versterken van het vrouwelijk geluid in de samenleving.

Bij het hoofdkantoor wordt het werk verder afgemaakt. Want één van de bijzonderheden aan dit werk is dat leden van de vereniging een bijdrage kunnen leveren. Tijdens de jubileumviering was er al een begin gemaakt aan het kunstwerk, dat de vorm heeft van het logo van Vrouwen van Nu. Leden kunnen daar iets aan hangen dat te maken heeft met het thema jubileum, van ongeveer 10 bij 10 centimeter.

Feestelijke gezelligheid

“Het kunstwerk is een feestelijke gezelligheid geworden. Er zaten heel mooie dingen tussen”, vertelt Karlijn. “Een doorgeef-mandala bijvoorbeeld, gemaakt door meerdere vrouwen. De eerste begon in het midden, stopte, en de volgende ging weer door. En wat ik midden in het logo heb gehangen is een soort kubus, met krachtige quotes over vrouwen, zoals Is het verdienen of besparen?”

Prinses Beatrix

“Prinses Beatrix is de beschermvrouwe van de vereniging. Het jubileumfeest was in een zaal en één van de spannendste dingen was dat Beatrix maar twee stoelen van mij vandaan zat. Alleen de gezelschapsdame van Beatrix en de burgemeester zaten ertussen. Toen ik na een mooi programma het podium werd opgeroepen voor de onthulling, kreeg ik een microfoon in mijn handen gedrukt. Beatrix stond ook op het podium en stelde mij vragen over het werk.

En ook heel bijzonder: Beatrix pakte mijn hand zelfs met twee handen vast. Dat betekende veel voor me, want zij is kunstkenner.

De zaal zat vol vrouwen. Dat gaf kracht en voelde goed. Het zijn allemaal enorm geïnteresseerde mensen die van alles over mij wilde weten en wilden kletsen. Ze wilden allemaal participeren en iets bijdragen aan het kunstwerk. Het was een heel toffe dag. Ik woon in Apeldoorn, dus ik vond het leuk om dat in mijn eigen stad te doen.”

Eerste grote opdracht

“Dit was mijn eerste grote opdracht. Samenwerken met zo’n vereniging was nieuw voor mij. Ik heb voor het eerst vergaderingen bijgewoond en bijgedragen aan kostenberamingen, daar werkte ik eerder nooit mee. Het is officieel en dat is leuk. Er was ook een vrouw met een winkel en zij wilde mijn werk in het klein hebben. Dat gaat nu gebeuren en mijn werk komt in haar winkel!”

Door deze ervaring kwam ik erachter dat mijn oma ook lid is van Vrouwen van Nu. Die is hartstikke trots.

Tip voor studenten

“Deze aanvraag kwam binnen via mijn opleiding en uiteindelijk bleek het zoiets groots en tofs te zijn. Dus mijn tip voor studenten zou zijn: neem alles aan wat je toegereikt krijgt. Reageer gewoon!”