Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Illustration Design
Menu Illustration Design

Toelating

Toelating

Bij de bachelor lllustration Design verwelkomen we graag nieuwsgierige en initiatiefrijke beeldmakers met een eigen kijk op de wereld. Studenten die op kritische, speelse en poëtische wijze verhalen vertellen. Daarnaast moet je aan enkele diploma- en taaleisen voldoen.

Toelatingseisen Ilustration Design

  • vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma;
  • voor buitenlandse studenten gelden taaleisen;
  • positieve uitslag van het toelatingsexamen: hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen.

Aanmelden

Aanmelden voor de opleiding Illustration Design gaat via Studielink. Bij aanmelding via Studielink kies je een datum voor het toelatingsexamen. Per mail krijg je vervolgens informatie over het toelatingsexamen, de bijbehorende thuisopdracht(en) en het vragenformulier (cv). Ook krijg je een mail met een thuisopdracht en een link naar een online vragenformulier.

Direct aanmelden bij Studielink

Wat we toetsen

  • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit de waarneming, intuïtie of een idee. Je hebt inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal. Uit je werk spreekt oorspronkelijkheid en originaliteit.
  • Je communicatief vermogen: je bent communicatief vaardig, deelt jouw fascinatie en inspiratie en toont daadkracht en discipline.
  • Je kritische reflectie: je hebt een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

Beeldend werk en thuisopdracht

Om toegelaten te worden tot de studie vinden we het belangrijk dat je werk laat zien dat je de afgelopen drie jaar thuis, op school of in enig cursusverband hebt gemaakt. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, schilderijen, fotoseries, animaties, websites, meubels, kleren, posters, enzovoort. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Neem ook ontwerpen en schetsen mee die inzicht geven in het maakproces. Zorg dat je je werk kunt toelichten.

Toelatingsexamen

Het toelatingsexamen is opgedeeld in twee gedeeltes:
1. Een voorselectie aan de hand van een digitale portfolio. Daarin laat je je beeldend werk zien en werk dat je hebt gemaakt naar aanleiding van de thuisopdracht. Ook geef je een toelichting over je werk, in de vorm van een filmpje. 
2. Bij de voorselectie wordt bepaald welke kandidaten worden uitgenodigd voor het tweede gedeelte van het toelatingsexamen: dit is een gesprek op de academie, waarbij je je fysieke werk laat zien. De toelatingscommissie waarmee je een gesprek voert bestaat uit docenten en studenten van de opleiding. De commissie zal vragen naar je motivatie voor het vakgebied van illustratie en ook benieuwd zijn naar je kennis over beeldende kunst en vormgeving. Beslissend voor de toelating zijn je beeldende vermogens en je creativiteit. 

Toelatingsdata

  • Vrijdag 24 maart 2023 - Portfolio uiterlijk donderdag 16 maart om 14.00 uur   
  • Dinsdag 11 april 2023 - Portfolio uiterlijk donderdag 30 maart om 14.00 uur
  • Maandag 22 mei 2023  - Portfolio uiterlijk donderdag 11 mei om 14.00 uur

Uitslag en geldigheid

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toelaatbaar bent. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor.

Een positieve toelating is alleen geldig voor de studie waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een studie of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hier apart voor inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.   

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink