Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop Arnhem
Menu Jazz & Pop Arnhem

Toelating

Toelating

Ben jij die creatieve, ondernemende, zelfstandige en brutale student die zo goed past binnen de studie Jazz & Pop van het Conservatorium in Arnhem en graag samenwerkt met andere disciplines? Meld je dan nu aan.

Aanmelden

De datum om je aan te melden en om je voorselectiemateriaal voor het schooljaar 2023-2024 te uploaden is 1 februari. Aanmelden en een toelatingsexamen doen kan ook na deze datum, onder de voorwaarde dat er nog studieplekken beschikbaar zijn.
We adviseren vocalisten en gitaristen zo zich snel mogelijk aan te melden, om de beste kans te maken op een toelatingsexamen in April.


Let op
: vanwege de deadlines voor visumaanvragen kunnen aanvragen van niet-EU/EER-paspoorthouders na 1 maart niet meer in behandeling worden genomen. 

Aanmelden doe je via Studielink, via de knop hieronder.

Direct aanmelden bij Studielink

Voorbereiden op je auditie

Vooropleidingen
Het conservatorium biedt cursussen en een vooropleiding die je goed op de audities voorbereiden. Het is dus een slimme route voor als je je kansen wilt vergroten.

Bekijk hier de mogelijkheden


Kennismakingsles
Je kunt ook een kennismakingsles volgen. Tijdens deze les leer je de docent beter kennen en krijg je een idee van je niveau en je mogelijkheden. Ook kun je met de docent de programmaonderdelen voor een eventueel toelatingsexamen doorspreken. Vraag een les aan en vemeld de gewenste studierichting en hoofdvak. Je kunt ook een voorkeur voor een docent opgeven, dan kijken we wat mogelijk is.

Let op: kennismakingslessen zijn alleen mogelijk in de maanden december tot en met maart.

Kennismakingsles aanvragen

Toelatingseisen Jazz & Pop

Dit zijn de diploma- en taaleisen waar je aan moet voldoen. 

 • vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma;
 • voor deze opleiding gelden taaleisen
 • positieve uitslag van het toelatingsexamen (auditie en theorie-examen). Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen. 

Er wordt bij de toelating niet gekeken naar de stijlen die je beheerst, maar naar je muzikale vaardigheden en kwaliteiten in het algemeen. Speel je veel jazzmuziek, dan gaan we ervan uit dat je dit ook bij je toelatingsauditie laat horen. Dit geldt ook voor andere stijlen. Ben je breed ontwikkeld, laat dan juist tijdens de toelating verschillende stijlen horen. 

We verwachten dat je al enige ervaring hebt opgedaan in een stijl, die valt binnen de jazz of popmuziek. Je wordt onder andere beoordeeld op je technische beheersing en muzikale expressie. Je mondelinge motivatie is een belangrijk onderdeel van je toelating.
Wist je dat ArtEZ ook een spoedcursus muziektheorie aanbiedt? Klik hier voor meer info. 

 • Je stelt voor de toelating een programma samen van vijf stukken, die enigszins verschillend zijn van karakter en tempo.

  Bekijk de toelatingseisen per instrument onder hoofdvakken.

 • Bekijk het overzicht van eisen algemene muziekleer en eisen gehoor.

  Begin op tijd met het trainen van je vaardigheden op het gebied van gehoor, van blad zingen, notatie, ritmes lezen en schrijven, harmonisch gehoor. Train daarnaast je kennis van algemene muziekleer. 

Toelatingsexamen

De toelatingsexamens Jazz & Pop vinden plaats in april, als er nog studieplaatsen beschikbaar zijn vinden er nog na-audities plaats in mei/juni. 
Voorafgaand aan het toelatingsexamen vindt er voor alle instrumenten een voorselectie plaats. 

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink ontvang je een link naar ons toelatingsportaal.
Via dit portaal upload je 3 auditievideo's. Bandbegeleiding is verplicht voor minimaal 2 van de 3 video's. 

Het toelatingsexamen bestaat uit twee onderdelen, die gescheiden worden afgenomen (elk onderdeel duurt 30 minuten): 

 • Je speelt of zingt een kort programma voor docenten van het conservatorium die het college van examinatoren vormen. Zij beoordelen je aanleg en mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Je kiest zelf het eerste nummer dat je tijdens je auditie zult spelen uit het door jou samengestelde toelatingsprogramma, het college van examinatoren nog één of meerdere stukken.

  Vaak wordt tijdens een toelatingsauditie gevraagd specifieke zaken te demonstreren. Bijvoorbeeld het spelen van toonladders, à vue een fragment van blad spelen, of op gehoor een fragment naspelen of nazingen. Kijk hiervoor bij de hoofdvakspecifieke toelatingseisen. 

  De aandachtspunten waar de docenten onder andere op letten zijn: 

  • beheersing van de belangrijkste instrumentale basistechnieken;
  • interactie, presentatie, creativiteit, toonvorming en sound;
  • het vermogen om te improviseren
  • affiniteit met één of meer van de volgende stijlen: jazz, vrije improvisatie, fusion, latin, pop, rock.  

  Het beste is natuurlijk om tijdens de auditie met je eigen band te spelen, omdat je dan écht kunt laten horen waar je mee bezig bent en wat je sterke punten zijn.

 • Een mondeling/schriftelijk theorie-examen wordt afgenomen wanneer je auditie voldoende is.

 • Het college van examinatoren brengt aan het eind van de toelating advies uit aan de Examencommissie van het conservatorium. Deze commissie controleert of de procedure goed is verlopen en stelt definitief vast of je als kandidaat toelaatbaar bent. Dit krijg je schriftelijk meegedeeld.

  Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waar jij je voor hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen. Mocht je een jaar later willen starten, dan kun je bij de examencommissie een schriftelijk verzoek indienen tot behoud van de resultaten voor een periode van één jaar.

  Ben je het niet eens met de negatieve uitslag vanwege de gevolgde procedure, dan kun je als kandidaat bezwaar maken bij de examencommissie.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink