Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Product Design
Menu Product Design

Toelating

Toelating

Ben je een avonturier met verbeeldingskracht, een ondernemende maker of een ambitieuze uitvinder? Heb je liefde voor materiaal en wil je een ontwerper van de toekomst worden? Meld je dan aan voor de vierjarige bacheloropleiding Product Design in Arnhem.

Toelatingseisen 

Je krijgt Engelstalig onderwijs.

Voor Nederlandstalige studenten is het mogelijk om de selectieprocedure in het Nederlands te volgen.

Wil je je aanmelden voor de opleiding Product Design van ArtEZ in Arnhem? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

 • Vwo, havo, mbo (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma; 
 • Voor deze Engelstalige studie gelden taaleisen;
 • Je moet een selectieprocedure doorlopen en deze selectie afsluiten met een positieve beoordeling.

Aanmelding

Nadat je je hebt aangemeld via Studielink krijg je een e-mail van de afdeling Studentenzaken van ArtEZ. ln deze mail staat een opdracht, die je thuis maakt en meeneemt naar de selectie. Ook staat er informatie in over het eigen werk (portfolio) dat je moet meenemen. Bij de aanmelding geef je aan op welke dag je selectie wilt doen.

Direct aanmelden bij Studielink

Selectie

Na aanmelding voor de selectie doorloop je een selectieprocedure. Hierin onderzoeken we wat je kansen zijn om in de studie te slagen. We toetsen:

 • Je creërend vermogen: het vermogen je beeldend uit te drukken, te werken vanuit waarneming en concept. Hierbij letten we ook op zaken als inzicht in en gevoel voor kleur, vorm en materiaal, oorspronkelijkheid en originaliteit.
 • Je communicatief vermogen. Hoe communicatief vaardig ben je, in hoeverre kun je je fascinatie en inspiratie delen en toon je daadkracht en discipline?
 • Je vermogen tot kritische reflectie. Hierbij letten we op een onderzoekende en experimentele instelling, belangstelling voor kunst en cultuur en gerichte belangstelling voor het vakgebied.

 • Op de selectiedag voer je een gesprek met leden van de toelatingscommissie. Deze commissie bestaat uit docenten en studenten van Product Design. Tijdens het gesprek leg je de thuisopdracht voor, die je bij aanmelding toegestuurd hebt gekregen, en je portfolio. Je licht dit toe en vertelt over de ideeën achter je werk. Buitenlandse studenten zijn welkom op de selectiedag, maar kunnen dit gesprek ook via videobellen voeren.

  Je portfolio kan je zelf indelen met diverse werk. Dit kan zowel vlak als ruimtelijk werk zijn. Bijvoorbeeld tekeningen, fotoseries, productmodellen, krantenartikelen of grafisch werk. Neem werk mee dat een representatief beeld geeft van je creatieve activiteiten. Breng niet alleen afgeronde producten mee, maar ook ontwerpen en schetsen die inzicht geven in het maakproces. Werk dat je niet kunt transporteren, kun je fotograferen of filmen en online of met behulp van een usb-stick presenteren. Zorg dat je je werk kunt toelichten.

Selectiedata en deadlines

Wil je toelating doen voor een bachelor-, masteropleiding of associate degree, meld je dan aan via Studielink, het online inschrijfsysteem van het hoger onderwijs. Dat kan vanaf 1 oktober.

Toelatingsdata

 • Eerste toelatingsexamen 16 februari 2022
 • Tweede toelatingsexamen 24 maart 2022
 • Derde toelatingsexamen 28 april 2022

Uitslag en geldigheid

Je krijgt binnen drie werkweken bericht of je toelaatbaar bent. In geval van afwijzing proberen we je inzicht te geven in de redenen daarvoor. Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie wilt meedoen aan de selectieprocedure, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Goed voorbereid naar de selectie

Overweeg je jezelf aan te melden voor de selectie? Meld je aan voor een fysieke of online meeloopdag. Ook kun je opgeven voor een online portfolio-adviessessie van 15 minuten met opleidingscoördinator Cathelijne Engelkes. Mail naar c.engelkes@artez.nl om hiervoor een afspraak te maken.

Daarnaast kun je de vooropleiding Art & Design volgen. Hierin maak je kennis met de academie en de verschillende opleidingen. Je verdiept je in de studierichting die bij je past en werkt aan je portfolio.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink