Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektherapie
Menu Muziektherapie

Toelating

Toelating

Je begrijpt de impact van muziek op het leven van mensen, en je wilt jezelf en je beroep naar een hoger niveau tillen. De ArtEZ master Muziektherapie is de plek om verder te groeien. We verwelkomen getalenteerde muziektherapeuten, muziekpedagogen en musici die hun muzikaal-artistieke, muziektherapeutische, leiderschaps- en onderzoeksvaardigheden willen verbeteren binnen een stimulerende, internationale en innovatieve omgeving.

Direct aanmelden

Je meldt je voor de opleiding aan via de website van Studielink. 

Direct aanmelden bij Studielink

Lees hieronder eerst de toelatingseisen.

Waar maak jij het verschil?

We zoeken deskundigen die hun klinische en onderzoeksvaardigheden willen verdiepen en hernieuwen, om vervolgens hun kennis en kunde toe te passen in projecten binnen hun eigen interesse- en expertisegebied. Professionals met uitgesproken ideeën over muziektherapiepraktijk, op muziek gebaseerde interventies, wetenschap, gezondheid en gemeenschappen. Belangrijk is om jouw visie – op je vak en je eigen positie – helder voor ogen te hebben: wat je je doel, je missie, je ambitie? Als masterstudent Muziektherapie bij ArtEZ maak je impact, breng je verandering. We verwelkomen participanten van alle leeftijden en achtergronden: hoe diverser onze muziektherapiegemeenschap, hoe meer we van en met elkaar kunnen leren.

 • Wil je starten met de master Muziektherapie? Houd dan rekening met de volgende toelatingscriteria. Kandidaten moeten:

  • een bacheloropleiding Muziektherapie hebben afgerond of;
  • een bachelor Creatieve Therapie (Muziek) hebben afgerond EN beschikken over voldoende muzikale en muziektheoretische competenties of;
  • een bachelor of master Muziek EN de ArtEZ pre-master Muziektherapie hebben afgerond of;
  • een bachelor Docent Muziek EN de ArtEZ pre-master Muziektherapie hebben afgerond;
  • bewijs van taalvaardigheid (zie de vereisten hieronder) kunnen laten zien;
  • een persoonlijk studieplan hebben;
  • het toelatingsexamen met succes hebben afgerond.
 • Voor alle ArtEZ masteropleidingen gelden taaleisen. Je dient vóór 31 augustus een certificaat te overleggen met het niveau van je taalvaardigheid in het Engels. Als je een verblijfsvergunning nodig hebt om bij ArtEZ te kunnen studeren, is de uiterste inleverdatum 31 mei.

  Raadpleeg voor meer informatie de algemene taaleisen voor masteropleidingen.

 • Bekijk voor je je inschrijft de Admission Guide van de master Muziektherapie: hierin vind je een uitgebreid overzicht van de toelatingsprocedure voor deze opleiding.

  Je komt in aanmerking voor deze masteropleiding als je in bezit bent van een bachelordiploma Muziektherapie. Wil je je aanmelden met een bachelor Muziek of Docent Muziek? Dan moet je eerst de pre-masteropleiding Muziektherapie afronden.

  Als je je hebt aangemeld, word je uitgenodigd voor het toelatingsexamen. Dat vindt plaats tussen maart en mei. Het toelatingsexamen bestaat uit een studieplan, een motivatiegesprek en een muziekauditie.

  Studieplan

  Je haalt het meeste uit deze masteropleiding als een idee hebt van wat je ermee wilt bereiken en je daar ook continu op blijft (her)oriënteren. Daarom schrijf je voor de toelating een persoonlijk studieplan. In dit plan zet je je motivatie voor het volgen van een masteropleiding muziektherapie uiteen en belicht je je plannen, ideeën en wensen voor het ontwikkelen van je muzikale, therapeutische en onderzoeksvaardigheden. Geef ook aan in welk gebied je je wilt specialiseren. Je kunt je studieplan bij je inschrijving uploaden.

  Als je een bachelordiploma op het gebied van muziek hebt, moet je eerst een motivatiebrief schrijven voor de pre-master.

  Wil je eerst even van gedachten wisselen? Wij kunnen je helpen met input voor je motivatiebrief of studieplan: neem contact met ons op om jouw mogelijkheden te bespreken.

  Motivatiegesprek

  Je studieplan vormt aanleiding voor een motivatiegesprek, dat ongeveer 30 minuten duurt. Tijdens dit gesprek kun je je keuzes toelichten en vragen stellen over de opleiding. We kijken of jouw ideeën en wensen passen bij je ambities en of ze realistisch, uitvoerbaar en op masterniveau zijn. Daarnaast komt het studieonderdeel research aan bod, omdat dit een centrale rol speelt in de opleiding. Het gesprek vindt plaats vóórdat je auditie doet.

  Muziekauditie

  Pas jij bij de master, en de master bij jou? Als je studieplan is goedgekeurd en je het motivatiegesprek met succes hebt afgerond, word je uitgenodigd om auditie te komen doen. De auditie duurt ongeveer 30 minuten en bestaat uit een deel zang en piano en een deel muziektheorie (zie programma-eisen). Kandidaten met een bachelor Muziektherapie of een bachelor Docent Muziek hoeven geen muziekauditie te doen.

 • Nadat je auditie hebt gedaan, maakt de commissie haar advies aan de examencommissie bekend. De examencommissie beslist of je ook werkelijk geplaatst wordt. Binnen drie werkweken krijg je schriftelijk bericht over de uitslag van het toelatingsexamen.

  Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

  Ben je het niet eens met een negatieve uitslag vanwege de gevolgde procedure, dan kun je als kandidaat bezwaar maken bij de examencommissie.

 • Je moet je vóór 1 juni (uiterlijk 31 mei) aanmelden via Studielink. Inschrijvingen na 1 juni worden alleen verwerkt als er nog voldoende studieplekken beschikbaar zijn. Zodra je je hebt ingeschreven, ontvang je de studiegids en informatie over het jaarrooster van de master Muziektherapie.

Meer informatie?

Ben je geïnteresseerd in de opleiding, heb je vragen of wil je meer weten over de toelating? Neem dan contact met ons op via conservatorium.enschede@artez.nl.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink