Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop
Menu Jazz & Pop

Toelating

Toelating

Wij zoeken performers en curators die graag hun eigen visie op de toekomst van muziek uitdragen. Die er klaar voor zijn om te ontdekken hoe muziek en verhalen op nieuwe manieren gedeeld kunnen worden. Wij staan open voor mensen die de krachten willen bundelen om mooie dingen te maken en zich met anderen willen verbinden om van en met elkaar te leren. Ben jij de visionair met talent die verder wil groeien?

Performers en curators met visie

De master Jazz & Pop bij ArtEZ in Zwolle verwekomt flexibele en proactieve muzikanten, die oog hebben voor kansen en mogelijkheden. Mensen die het werkveld van de podiumkunsten willen vernieuwen en innoveren en die graag werken in een brede, multidisciplinaire omgeving.

 • Dit zijn de diploma- en taaleisen waaraan je moet voldoen om toegelaten te worden:

  • afgeronde bacheloropleiding Muziek;
  • positieve uitslag van het toelatingsexamen (zie hieronder);
  • diploma of certificaat op het vereiste taalniveau (zie hieronder).
 • Voor alle ArtEZ masteropleidingen gelden taaleisen. Je dient vóór 31 augustus een certificaat te overleggen met het niveau van je taalvaardigheid in het Engels. Als je een verblijfsvergunning nodig hebt om bij ArtEZ te kunnen studeren, is de uiterste inleverdatum 31 mei.

  Bekijk voor meer informatie de algemene taaleisen voor masteropleidingen bij ArtEZ.

 • Je dient je vóór 1 april via Studielink voor de master (Master of Music) in te schrijven. Inschrijvingen die na 1 april worden ontvangen, worden alleen in behandeling genomen als er nog voldoende plaats is. Na aanmelding ontvang je een ontvangstbevestiging met informatie over de toelatingsprocedure, een vragenformulier en een template voor je motivatiebrief. Ook krijg je de datum waarop je toelatingsexamen zal plaatsvinden. Of het examen live of online plaatsvindt, wordt bepaald aan de hand van de dan geldende maatregelen in het kader van de coronapandemie en op basis van of je in Nederland of in het buitenland woont.

 • De toelatingsprocedure bij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle bestaat uit twee onderdelen. Als eerste vindt een verplichte online informatiebijeenkomst plaats in maart over de inhoud van de opleiding, onder leiding van de opleidingscoördinator en een mentor van de master. Daarna volgt een toelatingsexamen in april, bestaande uit een auditie en een gesprek op basis van je motivatiebrief en je introductiefilmpje.

  Online informatiebijeenkomst

  In de bijeenkomst krijg je uitgebreide informatie over het studieprogramma en heb je de mogelijkheid om vragen te stellen. Je contactpersoon in Zwolle, Cynthia van Ommen, stuurt je een uitnodiging met een link waarmee je aan de bijeenkomst deel kunt nemen.

  Toelatingsexamen

  Het examen vindt plaats in april, online of live op locatie in Zwolle. Er worden een aantal dingen van je verwacht.

  • Schrijf een motivatiebrief aan de hand van het format dat je ontvangt na aanmelding.
  • Maak een persoonlijk introductiefilmpje waarin je jezelf voorstelt. Wie ben je? Wat maakt jou zo bijzonder? We nodigen je uit om al je creativiteit te gebruiken bij het maken van deze video. Houd het wel kort en bondig: de maximale lengte is 5 minuten. Plaats deze video op YouTube (of vergelijkbaar platform) en zorg ervoor dat je een link toevoegt aan het aanmeldingsformulier, dat je van het onderwijsbureau toegestuurd krijgt.
  • Maak een programma van het repertoire dat je gaat uitvoeren. De repertoire-eisen (Engelstalig) vind je hier.
  Kandidaten die auditie doen in Zwolle

  Doe je auditie in Zwolle? Speel een programma dat je huidige niveau op je instrument weergeeft en dat tegelijkertijd een concreet verband laat zien met de leerdoelen die je in je motivatiebrief hebt genoemd. Eenstemmige instrumenten worden bij voorkeur begeleid door een pianist.

  Na afloop van de auditie heb je een gesprek met de leden van de examencommissie, aan de hand van je motivatiebrief in verband in context van (het programma van) je auditie, je introductiefilmpje en de informatie die je via je aanmeldingsformulier hebt doorgegeven.

  De praktijkauditie duurt in totaal 45 minuten.

  Kandidaten die online auditie doen

  Voor kandidaten die online auditie doen, gelden dezelfde eisen als voor de live audities. De opnames van je auditie worden beoordeeld in een online sessie met een examencommissie en jou. Zorg ervoor dat je video's zijn opgenomen vanuit een statisch perspectief dat je handen en gezicht laat zien. Maak een aparte opname van elk stuk dat je speelt. Kondig altijd even voor de camera aan wat je gaat spelen.

  Na afloop van de auditie heb je een gesprek met de leden van de examencommissie, aan de hand van je motivatiebrief in verband in context van (het programma van) je auditie, je introductiefilmpje en de informatie die je via je aanmeldingsformulier hebt doorgegeven.

  Plaats je opname op YouTube (of een vergelijkbaar platform) en kopieer de link naar de video in het aanmeldingsformulier.

  Stuur de gevraagde documenten vóór 1 april naar c.vanommen@artez.nl! 

 • Nadat je auditie hebt gedaan, maakt de auditiecommissie haar advies bekend aan de examencommissie. De examencommissie beslist of je ook werkelijk geplaatst wordt. Binnen drie werkweken krijg je schriftelijk bericht over de uitslag van het toelatingsexamen.

  Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

  Ben je het niet eens met een negatieve uitslag vanwege de gevolgde procedure, dan kun je bezwaar maken bij de examencommissie.

Studieplan: vooraf ideeën uitwisselen?

Je haalt het meeste uit de muziekmaster Jazz & Pop als je vooraf een goed idee hebt van wat je zou willen bereiken en al bent begonnen om dit te onderzoeken. Daar kunnen wij je bij helpen. Voor de toelating schrijf je al een motivatiebrief, waarin je uitlegt waarom je je hebt aangemeld. Bij de start van je studie maak je vervolgens samen met je mentor een persoonlijk studieplan. Daarna doen wij er alles aan om je bij dat plan te ondersteunen.

Wil je dat we met je meedenken over je doelen in deze master? Neem dan contact op met Cynthia van Ommen via conservatorium.zwolle@artez.nl.

 

Master Jazz & Pop Zwolle | Beeld: Erik Franssen

 

Meer informatie

Heb je vragen over de opleiding of wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op via conservatorium.zwolle@artez.nl.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink