Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Jazz & Pop
Menu Jazz & Pop

Toelating

Toelating

Tijdens de master Jazz & Pop bij ArtEZ in Arnhem ontwikkel je niet alleen je muzikale vaardigheden. Het gaat veel verder en dieper dan alleen beter leren spelen of ‘net zo goed worden als Mark Guiliana’. Om alles uit de opleiding te kunnen halen, moet je inhoudelijk artistieke inzet tonen. Wat wil je over twee jaar bereikt hebben? Hoe zet je je muzikale werk in de markt? Wat is jouw bijdrage aan onze maatschappij? En tot slot, misschien wel het allerbelangrijkste: wat is jouw artistieke stem, de stem waaraan je publiek jou herkent?

Direct aanmelden

Je meldt je voor de opleiding aan via de website van Studielink. 

Direct aanmelden bij Studielink

Lees hieronder eerst de toelatingseisen.

Performers en makers met visie

Wij zoeken performers en makers die bereid zijn hun eigen visie op de toekomst van het werkveld te articuleren en uit te dragen. Die klaar zijn om hun eigen artistieke identiteit en hun idee van muziek te (her)ontwikkelen, en die nieuwe manieren willen ontdekken om de verhalen die ze tegenkomen te delen. Wij staan open voor mensen die de krachten willen bundelen om samen mooie dingen te maken en die zich met anderen willen verbinden om met en van elkaar te leren. Ben jij de visionair die zijn of haar talent naar een nieuw level tilt?

  • Wil je beginnen met de master Jazz & Pop in Arnhem? Houd dan rekening met de volgende voorwaarden:

    • afgeronde bachelor op het gebied van muziek;
    • positieve uitslag van het toelatingsexamen (zie hieronder);
    • diploma of certificaat van het vereiste taalniveau (zie hieronder).
  • Voor alle ArtEZ-masteropleidingen gelden taaleisen. Je dient vóór 31 augustus een certificaat te overleggen met het niveau van je taalvaardigheid in het Engels. Als je een verblijfsvergunning nodig hebt om bij ArtEZ te kunnen studeren, is de uiterste inleverdatum 31 mei.

    Raadpleeg voor meer informatie de algemene taaleisen.

  • Aanmelden doe je vóór 1 mei via Studielink. Aanmeldingen na 1 mei worden alleen in behandeling genomen als er nog voldoende studieplaatsen beschikbaar zijn.

    De uiterste aanmelddatum voor non-EU/EEA - paspoorthouders is 1 maart.

    Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging in te loggen in het toelatingsportaal. In dit portaal vind je meer informatie over de procedure van de toelatingsexamens en kun je je motivatiebrief, CV en introductievideo uploaden.

     

  • Het toelatingsexamen vindt plaats in april, mei en juni en bestaat uit een motivatiegesprek en een auditie.

    Voorselectie

    Een voorselectie maakt onderdeel uit van de toelatingsprocedure. Je wordt gevraagd 3 video's te uploaden waarin je jouw instrument bespeeld/zingt of van jouw composities. Deze video's geven jouw muzikale vakmanschap en talent weer.

    Motivatiegesprek

    Je motivatiebrief vormt aanleiding voor een motivatiegesprek. Tijdens dit gesprek kun je je keuzes toelichten en al je vragen over de opleiding stellen. We kijken of jouw ideeën en wensen passen bij je ambities en of ze realistisch, uitvoerbaar en op masterniveau zijn. Daarnaast komt het studieonderdeel research aan bod, omdat dit een centrale rol speelt in de opleiding. Het gesprek vindt plaats vóórdat je auditie doet.

    Auditie

    Tijdens de auditie presenteer je jezelf als musicus. Je laat zien waar je nu staat en wat je plannen voor de toekomst zijn. Jouw ontwikkelingsmogelijkheden op dit gebied zijn de belangrijkste criteria waarop je wordt beoordeeld.

    Enkele voorbeelden: als je in je motivatiebrief nadrukkelijk aangeeft dat je jezelf ambachtelijk wilt ontwikkelen, dan zal de commissie bij de beoordeling sterk focussen op je ambachtelijke vaardigheden en de mate waarin je daarin vooruitgang zou kunnen boeken. Ben je van plan je te richten op componeren of arrangeren, dan zul je bij de auditie eigen composities of arrangementen moeten laten horen. Heb je aangegeven dat je je in een bepaalde stijl wilt verdiepen, dan wil de commissie die stijl ook horen tijdens de auditie. Wil je tijdens de master verschillende stijlen ontwikkelen? Laat dan tijdens de auditie zien dat je verschillende stijlen beheerst.

    De auditie duurt 30 minuten en wordt geleid door een commissie van drie tot vijf personen.

  • Nadat je auditie hebt gedaan, maakt de commissie haar advies aan de examencommissie bekend. De examencommissie beslist of je ook werkelijk geplaatst wordt. Binnen drie werkweken krijg je schriftelijk bericht over de uitslag van het toelatingsexamen.

    Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

    Ben je het niet eens met een negatieve uitslag vanwege de gevolgde procedure, dan kun je bezwaar maken bij de examencommissie.

Studieplan: vooraf ideeën uitwisselen?

Je haalt het meeste uit de master Jazz & Pop als je vooraf een goed idee hebt van wat je zou willen bereiken en al bent begonnen om dit te onderzoeken. Daar kunnen wij je bij helpen. Voor de toelating schrijf je al een motivatiebrief, waarin je uitlegt waarom je je hebt aangemeld. Bij de start van je studie maak je vervolgens samen met je mentor een persoonlijk studieplan. Daarna doen wij er alles aan om je bij dat plan te ondersteunen.

Wil je dat we met je meedenken over je doelen in deze master? Neem dan contact op met Corien Stellingwerf via conservatorium.arnhem@artez.nl. Philipp Rüttgers (mentor) en Natascha Weegels (research coach) kunnen je inhoudelijke feedback op je plannen geven.

Meer informatie?

Ben je geïnteresseerd, heb je vragen of wil je meer weten over de toelating? Neem dan contact met ons op via conservatorium.arnhem@artez.nl.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink