Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Architectuur
Menu Architectuur

Toelating

Toelating

Durf jij te pionieren? Meld je dan aan voor de master Architectuur van ArtEZ en ontwikkel je tot een architect met visie. Ontdek meer over de toelatingsprocedure voor de opleiding en bekijk of je voldoet aan de toelatingseisen. Mis je nog wat ervaring? Volg dan eerst een van de pre-masters, waarmee je je optimaal voorbereid op de master Architectuur. 

Direct aanmelden

Je meldt je voor de opleiding aan via de website van Studielink. 

Direct aanmelden bij Studielink

Lees hieronder eerst de toelatingseisen.

Foto: Rachelle Stoffels

 

Toelatingsprocedure

Om toegelaten te worden tot de master Architectuur bij ArtEZ in Arnhem moet je een toelatingsprocedure doorlopen.

    • Een bachelor Bouwkunde (HBO of TU) of een bachelor Interieurarchitectuur met aantoonbaar voldoende technische kennis. Soms kun je ook met een andere achtergrond toelating doen, maar dan moet je wel voldoende relevante werkervaring hebben;
    • motivatiebrief en cv;
    • voor deze masterstudie gelden taaleisen (zie hieronder);
    • voordat je wordt toegelaten vindt er een toelatingsonderzoek plaatst: hierin wordt onderzocht wat je kansen en mogelijkheden zijn om in de studie te slagen.
  • Voor alle masteropleidingen van ArtEZ gelden taaleisen. Als je niet voldoet aan de taaleisen, dien je uiterlijk 31 augustus een certificaat te overleggen met het niveau van je taalvaardigheid in het Nederlands. Als je een verblijfsvergunning nodig hebt om bij ArtEZ te kunnen studeren, is de uiterste inleverdatum 31 mei.

    Raadpleeg voor meer informatie de Taaleisen voor Nederlandstalige masteropleidingen.

     

  • Nadat je je hebt aangemeld via Studielink, ontvangen we graag:

    • je motivatie voor de keuze van de opleiding;
    • je cv met gevolgde opleidingen/cursussen en praktijkervaring en/of portfolio;
    • kopieën van relevante diploma’s.

    Stuur deze documenten naar: 

    ArtEZ Academie van Bouwkunst
    Secretariaat master Architectuur
    Onderlangs 9, 6812 CE Arnhem

    Of digitaal naar academievanbouwkunst@artez.nl

  • Er is een belangrijk verschil tussen toelaatbaarheid (voldoen aan de toelatingseisen) en daadwerkelijke toelating. Je wordt pas feitelijk toegelaten tot de master Architectuur na succesvolle afronding van het toelatingsonderzoek. Dat heeft de vorm van een toelatingsgesprek. Je ontvangt een uitnodiging voor het gesprek (mits je wordt uitgenodigd) als je je vóór 1 juni hebt aangemeld via Studielink.

    Kijk bij 'deadlines' voor de data van de toelatingsgesprekken. 

  • Je krijgt binnen drie werkweken bericht over de uitslag van het toelatingsonderzoek. Een positieve toelating is alleen geldig voor de opleiding waarvoor je je hebt aangemeld. Als je voor een opleiding of specialisatie op een andere locatie toelating wilt doen, moet je je hiervoor apart inschrijven. De toelating is uitsluitend geldig voor het studiejaar dat direct volgt op het toelatingsexamen.

Deadlines

De deadline voor aanmelden voor het studiejaar 2023/2024 is 29 mei 2023. De uiterste aanleverdatum van de documenten is 1 juni 2023. De toelatingsgesprekken staan gepland voor 9 en 16 juni 2023.

Vooropleidingen

Twijfel je over je toelaatbaarheid voor de master? In het schema hieronder staan de routes die je kunt volgen. 

Pre-masters en minor

Wil je de master Architectuur gaan doen, maar heb je nog onvoldoende ervaring met ontwerpen? Volg dan eerst de pre-master Architectuur of de minor Architectuur. Heb je nog onvoldoende bouwtechnische kennis? Volg dan eerst de pre-master Bouwtechniek of de minor Bouwtechniek. 

De pre-masters zijn bedoeld voor studenten met een (bouw)technische of interieur-bachelor die zich willen voorbereiden op de master Architectuur. Je kunt een pre-master als minor volgen tijdens de bachelor. Heb je die al afgerond? Dan kun je een pre-master als aanvullende cursus volgen. De lessen vinden plaats tijdens het eerste semester, gedurende vijftien weken op  vrijdag en zaterdagochtend. Het traject levert 15 ECTS op. 

  • Welke aspecten zijn van belang bij het maken van een ruimtelijk ontwerp? Ze passen allemaal de revue in de pre-master Architectuur, die met name bedoeld is voor studenten met een bouwtechnische bachelor. Centraal staan ontwerpoefeningen, aangevuld met colleges. De nadruk ligt op de vorming van een ontwerpconcept en het uitwerken daarvan tot een samenhangend plan. De colleges richten zich onder meer op architectuurbeschouwing, stedenbouw en landschap, interieurarchitectuur en grafische vormgeving. 

    Lees meer

  • Tijdens de pre-master Bouwtechniek ga je aan de slag met constructieleer, bouwfysica, het bouwproces, bouwtechniek, duurzame installaties en bouwkundig detailleren. Tijdens het eerste deel van het programma volg je colleges en doe je oefeningen. In het tweede deel worden alle technische onderdelen geïntegreerd in een bouwplan. De pre-master Bouwtechniek is bij uitstek geschikt voor studenten met een bachelor interieurarchitectuur. 

    Lees meer

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink