Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Illustration Design
Menu Illustration Design

Studie

Studie

Aan de basis van een vruchtbare loopbaan als illustrator ligt jouw werk én jouw verhaal. Vanaf het begin van de bachelor Illustration Design staat daarom het individueel onderzoek centraal. Dit onderzoek is erop gericht om je inzicht te geven in het vakgebied en in je eigen talenten, fascinaties en (media)voorkeuren. Je legt daarbij een verband met de kennis en vaardigheden die je opdoet in de afzonderlijke vak- en theorielessen.

In de loop van de studie komen opgedane inzichten samen en kijk je met nieuwe ogen naar jezelf, je werk en je omgeving. Je profileert je als ondernemende illustrator met een eigen identiteit, een eigen authentieke beeldtaal, visie en motieven; een illustrator die zijn eigen waardevolle positie in de maatschappij bepaalt. Het individueel onderzoek mondt uiteindelijk uit in het examen waarbij je met je afstudeerwerk, stage en scriptie laat zien wie je bent, wat je maakt en waar je voor staat.

Schildersproject

Accenten tijdens het studieprogramma Illustration Design

Autonoom werken

Om je te ontwikkelen tot een illustrator met een specifiek eigen beeldattitude, leer je om bij het uitwerken van een vraag of opdracht altijd te werken vanuit je eigen beleving en kijkwijze. Daarnaast stimuleren we je fantasie en associatievermogen, omdat die belangrijk zijn voor het maken van oprechte en authentieke beelden en verhalen. Deze focus op eigenheid maakt het voor jou als toekomstig illustrator eerder mogelijk eigen projecten te initiëren, maar hoeft het werken in opdracht zeker niet in de weg te staan.

Een waardevolle plek in de maatschappij bepalen

Op diverse manieren, in verschillende mediavormen en op alle mogelijke plekken kun je met je werk de verbeelding van de kijker prikkelen en aanzetten tot denken, actie, spelen, deelname en fantasie. Binnen al deze mogelijkheden onderzoek je hoe jouw werk een weg vindt naar het publiek en welke toegevoegde waarde het werk heeft voor je omgeving. Al studerend ontdek je of je het beste tot je recht komt als auteur van eigen werk, of dat je beter functioneert door te werken in opdracht of in samenwerking.

Een ondernemende houding

Als illustrator genereer je je eigen werk. Dat vraagt een ondernemende houding met grote mate van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid. Je krijgt daarom in de loop van de studie steeds meer ruimte om je eigen opleiding vorm te geven. Daarnaast organiseren we ter inspiratie lezingen en gastcolleges van talentvolle oud-studenten waarbij ‘het leven na de academie’ centraal staat.

Atelier | Schilderproject

 

Studieopbouw

 • Elk leerjaar van de vierjarige bachelor Illustration Design bestaat uit ongeveer twintig studenten. Samen met hen verken je in het eerste studiejaar het vakgebied. Er is veel ruimte voor beeld-, vorm- en materiaalonderzoek.  Zo maak je kennis met een aantal technische grondbeginselen van het beeldmaken. Je volgt vaklessen zoals illustratie redactioneel, illustratie verhaal, Illustratie nieuwe media, beeldend onderzoek, waarnemingslessen en typografie. 
  Verder stimuleren we je om onderwerpen spelenderwijs te onderzoeken, veel te experimenteren en je eigen grenzen te verleggen. Het programma is erop gericht je los te laten komen van je eventuele vooroordelen of aannames over het illustratorschap. Vanuit je eigen fascinaties en voorkeuren zet je je eerste stappen in het individueel onderzoek.

 • In het tweede studiejaar wordt de ontwikkeling van een eigen beeldtaal en inhoud steeds belangrijker. Je werkt aan het maken van verhalen. Dit kunnen eigen vertellingen zijn gebaseerd op persoonlijke inspiratie, maar ook bestaande verhalen en aan de praktijk ontleende opdrachtsituaties.

  In het tweede en derde studiejaar van de hbo Illustratie wordt de vakinhoud aangeboden via projecten van twee à drie weken. Na afloop ieder project heb je een week tijd voor je eigen individueel onderzoek. Hierin kun je de kennis en inzichten gebruiken die je hebt opgedaan tijdens het voorafgaande project.

  Tijdens projectweken werk je fulltime aan een opdracht van een of meer docenten. De inhoud en de aanpak verschilt per project. Bij een van de projecten krijg je bijvoorbeeld twee weken lang elke dag een artikel waar je een redactionele illustratie bij maakt en leer je omgaan met strakke deadlines. Bij een schilderproject staat het proces centraal en ben je heel actief aan het werk in het schilderlokaal. Regelmatig krijg je tijdens projecten les van gastdocenten, bijvoorbeeld van een journalist die jou leert hoe je interviews afneemt voor een podcast. Tijdens het reisproject en het beroepsvoorbereidingsproject verlaat je de academie en werk je op locatie en in opdracht van opdrachtgevers uit het werkveld.

  Je leert verbindingen leggen tussen de projecten, de theorielessen én je individueel onderzoek. We moedigen je aan om daarin de verschillende docenten daarin te betrekken. Met hen bespreek je de mogelijkheid om verschillende opdrachten te combineren, en tot verdieping te komen binnen je individueel onderzoek.

 • In het derde jaar van de Illustration Design opleiding krijg je steeds meer ruimte om je eigen studie vorm te geven en te komen tot een persoonlijke invulling of specialisatie binnen het vakgebied illustratie. Naast het verder ontwikkelen en verdiepen van je eigen werk onderzoek je ook de plek van dat werk in relatie tot de praktijk, de markt en de maatschappij.

  Het werk dat je in de tweede helft van het derde jaar maakt, is in principe een aanzet voor je afstudeerwerk. Aan het eind van dit jaar schrijf je een eerste versie van je positiebepaling. Dat is een groeidocument waarin je beschrijft welke richting je inhoudelijk wilt gaan geven aan je werk, hoe deze richting zich verhoudt tot je toekomstige positie binnen het vakgebied illustratie én hoe je vorm wilt geven aan je stage die start na afloop van de zomerschouw – de beoordeling na afloop van een studiejaar.

 • In het vierde jaar loop je stage, werk je aan je scriptie en rond je het individueel onderzoek af. De positiebepaling die je aan het einde van het derde jaar schrijft, vormt de basis voor alle studieonderdelen in het afstudeerjaar:

  • de stage (waar je al in de zomer aan bent begonnen);
  • het vrije werk dat je zult gaan maken (het individueel onderzoek);
  • de inhoud van de scriptie;
  • de werkpresentatie tijdens de referaten;
  • en het onderzoek naar presentatie/profilering tijdens de ArtEZ finals eindexamenexpositie.

  Er zijn in het afstudeerjaar geen reguliere lessen meer. Je werkt zelfstandig in het atelier en maakt afspraken met de begeleidende en/of (gast)docenten. Soms krijg je van het docententeam een specifieke opdracht waaraan je moet werken, maar grotendeels organiseer je zelf je studie en bepaal je zelf welke richting je geeft aan je werk.

Studiereizen

Tijdens de Illustration Design opleiding van ArtEZ in Zwolle maak je verschillende studiereizen. Op onze Facebook- en Instagram-pagina én op onze reisprojectwebsite vind je foto’s en korte verslagen.

In het eerste studiejaar ga je naar Berlijn, samen met alle studenten van de verschillende beeldende studierichtingen in Zwolle. In deze intensieve week bezoek je verschillende musea, voorstellingen en presentaties. Ook wordt er een speciale ‘Illustratie’-dag georganiseerd.

In het tweede en derde studiejaar is er een reisproject. Gedurende een maand worden er geen lessen georganiseerd maar ga je op reis. Je geeft zelf invulling aan deze reis: je bepaalt zelf waar je naartoe gaat, wat je gaat doen en onderzoekt, hoe (lang) je gaat reizen en met wie. Voor de organisatie van de reis ben je zelf verantwoordelijk. Tijdens het reisproject wordt beeldend onderzocht, gereflecteerd, gefilosofeerd, gepraat, getekend, gekeken... De route loopt langs bijvoorbeeld kunstacademies, spirituele, architectonische en landschappelijke hoogtepunten en interessante kunstenaars. Op al deze plekken is ruimte en tijd voor uitwisseling van kennis, inzichten, houdingen, kunde en ervaring. Maar ook voor lanterfanten, dromen, fantaseren, naar de sterren staren of… helemaal niets doen.

De verhalen die je onderweg tegenkomt leg je vast, je maakt werk, verzamelt materiaal. En als boodschapper van de verhalen breng je deze in beeld en onder de aandacht van de thuisblijvers. Alle studenten zijn te volgen op onze travelproject-website.

Nieuwsgierig? Bekijk travelprojecten van onze studenten.

Studeren in Zwolle

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Zwolle.

  

Faciliteiten

De bachelor Illustration Design is gevestigd in het sfeervolle, gerenoveerde Sophiagebouw in Zwolle, in een inspirerende omgeving met diverse opleidingen op het gebied van beeldende kunst, theater en vormgeving.

Met je jaargroep van ongeveer twintig studenten heb je een eigen werklokaal/atelier. In dit lokaal vinden alle lessen en projecten plaats en heb je een eigen werkplek waar je je eigen spullen kunt laten staan en werk kunt ophangen. Het lokaal fungeert ook als presentatieruimte bij de afronding van projecten en beoordelingen. De lokalen van de verschillende leerjaren liggen naast elkaar. Dat maakt het makkelijk om samen te werken, bijvoorbeeld tijdens projecten.

Tijdens je studie kun je ook aan de slag in de werkplaatsen, zoals de grafiekwerkplaats, de fotostudio's, animatiestudio's, hout- en metaalwerkplaats. In de werkplaatsen helpen ervaren instructeurs je bij het uitvoeren van je werk. Ook geven zij cursussen om je diverse technieken eigen te maken.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink