Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Graphic Design
Menu Graphic Design

Studie

Studie

Talent vind je in jezelf. Inspiratie haal je uit de wereld om je heen. De combinatie van die twee is jouw unieke toegevoegde waarde: jouw signatuur als ontwerper. In vier jaar leer je deze te ontwikkelen en in te zetten in de praktijk.

Ontwerpen met betekenis

Waar ben je goed in, wat zijn je fascinaties en waar ligt je talent? Als je weet wie je zelf bent, ontstaat er ruimte voor de ander en ben je in staat uitdagende (ontwerp)vraagstukken aan te gaan, die groter zijn dan jezelf.

Wie kiest voor Graphic Design in Zwolle, kiest voor ontwerpen met betekenis. Daarmee bedoelen we dat je grafisch ontwerp niet alleen gebruikt om iets mooi(s) maken, maar dat je met je vak iets betekent voor de wereld om je heen. We werken daarom vaak met sociale en maatschappelijke thema’s.

De opleiding is een plek waar ik mezelf kan zijn, mezelf kan leren kennen en mezelf kan ontwikkelen. Een plek waar de vrijheid wordt geboden om het beste uit mijzelf te halen.

MARJOLEIN DE WIT, student GD2

In beeld

Het studieprogramma

Het vak graphic design verandert mee met de trends en ontwikkelingen in de maatschappij en het werkveld. Naast dat wij jou een stevige basis van technische vakken biedenis een groot deel van de opleiding dynamisch: veel studieonderdelen spelen in op die steeds veranderende maatschappij. Het vak Moving design bijvoorbeeld - een vak dat steeds een andere invulling krijgt doordat het nauw verweven is met ontwikkelingen in het ontwerpvak en in de maatschappij. Ook loopt het zelfstandig onderzoek als een rode draad door het studieprogramma. Dit onderzoek voer je zelf uit aan de hand van een actueel thema, en legt de basis voor jouw signatuur als ontwerper 

Graphic Design Zwolle leert je als ontwerper in de wereld te staan. Je doet niks zonder reden en leert op een nieuwe manier kijken.
Babette van Huis, student GD3

Studieopbouw

 • Ontwikkel je in de volle breedte
  In het eerste jaar ontwikkel je in de volle breedte van het vak graphic design. Je krijgt vakken als typografie, beeld en ruimtelijk ontwerp. En je werkt aan een eigen onderzoek aan de hand van het thema van dat moment. In het eerste jaar begin je ook aan je zelfstandig onderzoek.

  Leer technieken kennen
  Daarnaast leer je al in het eerste semester omgaan met technieken zoals fotografie, grafiek, digitale media, hout- en metaalbewerking. In de goed ingerichte werkplaatsen kun je na de instructies zelfstandig aan de slag. De technieken kun je dan toepassen in het ontwerpen.

  Werk samen met studenten uit hogere leerjaren
  In januari start je met de studioweken. Dit is een project waar studenten uit alle leerjaren aan meedoen en waarin het thema van het afstudeeronderwerp van de vierdejaars student centraal staat. Een mooie kans om van ouderejaars te leren en je netwerk te vergroten.

  Werk samen met studenten van andere opleidingen
  In het eerste jaar ontmoet je ook de studenten van andere opleidingen aan de Academie voor Art & Design. Tijdens een studiereis aan het begin van het jaar bijvoorbeeld. Deze reis blijkt voor veel studenten een fijne mogelijkheid om docenten en academiegenoten goed leren kennen. Verder doe je mee aan het Zomer- en Winterlab. Hierbij werk je interdisciplinair samen aan vraagstukken van opdrachtgevers en kunstenaars uit het werkveld.

  In het eerste jaar kun je ook toelating doen voor het Honours Lab.

   

 • Maak een verdiepingsslag
  In het tweede jaar krijg je dezelfde vakken als in het eerste jaar, maar je maakt er een verdiepingsslag in. Je onderzoekt de vragen: Wat doet Graphic Design met mij? Waar kan het aan bijdragen? En wat is de werking van verschillende media?

  Internationale studiereis
  Onderdeel van het tweede jaar is een internationale studiereis. Eerdere reizen gingen bijvoorbeeld naar Bologna en Hamburg. Je gaat op reis om je horizon te verbreden en in gesprek te gaan over kunst. Er worden ter plekke opdrachten aan gekoppeld, of je maakt bij thuiskomst een bijbehorende opdracht.

  Werk samen met andere studenten
  Ook Het Winterlab, een interdisciplinair project met vraagstukken uit het werkveld, is onderdeel van jaar twee, net als de Studioweken.

 • Start met je zelfstandig onderzoek
  Met je blik naar buiten vorm je steeds meer je eigen standpunt over onderwerpen en gebeurtenissen in de wereld. De onderwerpen die je kiest, spits je steeds meer toe op jouw interesse. Deze verdieping pas je toe in je zelfstandig onderzoek. Je eigen identiteit is hierin zichtbaar. We werken in het derde jaar aan echte opdrachten uit het werkveld.

  Studeer in het buitenland
  Ook dit jaar maak je een studiereis en doe je mee aan Winterlab en de Studioweken. In het derde jaar kun je er ook voor kiezen om een half jaar in het buitenland te gaan studeren bij een van onze partnerscholen.

  Bereid je voor op je stage
  Verder bereid je je voor op je stage in het vierde jaar. Je stelt je portfolio samen en gaat solliciteren bij verschillende bureaus. 

 • Wie ben jij als ontwerper?
  Je krijgt in het vierde jaar de ruimte om al je vaardigheden, kennis en kunde toe te passen in een persoonlijk ontwikkelde opdracht met een eigen thema. Daarmee toon je je visie op het vak en de maatschappij en je toekomstige positie als grafisch ontwerper. In je individueel studietraject komen onderzoek, analyse en kritische reflectie ruim aan bod.

  Loop stage
  In dit laatste jaar loop je een aantal maanden stage. Eerdere vierdejaars studenten hebben stageplekken bij gerenommeerde ontwerpbureaus of organisaties verkregen. Zij zijn dit moment werkzaam bij onder meer Silo in Den Haag, Bureau Rust in Amsterdam, Circus Andersom in Amsterdam, Studio Boot in Den Bosch, Dana Dijkgraaf in Arnhem, Studio Another Day in Nijmegen, RTRN in Groningen en Bureau Rust, De Design Politie, Mijskenaar en The Beach (allen in Amsterdam).

  Maak je afstudeerwerk
  Je sluit jaar vier af met een scriptie en een eindpresentatie van je finalswerk.

  Op de academie leerde ik mijzelf als ontwerper kennen en te verhouden tot huidige maatschappelijke vraagstukken. Dit alles zet ik nu in tijdens mijn stage in de praktijk.
  Marije Drost, student GD4, stagiair bij Circus Andersom

Eigen studio's en werkplaatsen

Als student en ontwerper is het fijn om een plek te hebben waar je ongestoord aan het werk kan. Een plek waar je je werk veilig kunt laten liggen of op kunt hangen. Daarom krijg je per jaargroep een eigen ruimte: de studio. Docenten komen hier ook lesgeven.

Verder kun je werken in goed uitgeruste werkplaatsen. Hier vind je allerlei materialen zoals hout, metaal en kunststof. Er is ook een grafische werkplaats, fotostudio’s en animatiestudio’s. In het eerste jaar krijg je instructielessen in de werkplaats. Daarna kun je er vrij werken.

Graphic Design Zwolle betekent voor mij een prettige plek waarin ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten gaan. Ik zit niet vast aan regels en vaste leerstof, ik leer door mijn eigen processen te ontdekken en die van mijn klasgenoten te volgen.

FLOOR WOLVEN, student GD2 

ArtEZ finals

Alle studenten Graphic Design tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals in Zwolle. Een bezoek aan deze eindexamenexposities is een aanrader als je erover denkt Graphic Design te gaan studeren.

Studeren in Zwolle

Ontdek meer over studeren in Zwolle.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink