Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Graphic Design
Menu Graphic Design

Studie

Studie

De studie Graphic Design in Arnhem daagt je uit om heersende conventies over het vak te doorbreken en je eigen visie te ontwikkelen.

Vroeger ging grafisch ontwerp over grafiek en vormgeven voor drukwerk. Tegenwoordig is het werkveld breder en minder gebonden aan één medium. Onder grafisch ontwerp verstaan we tegenwoordig alles wat gaat om oppervlaktes en systemen waarmee informatie wordt overgedragen, of dat nu beeld is of tekst: van printmedia tot ruimtelijke installaties en interactieve applicaties.

De bachelor Graphic Design Arnhem kent een sterke traditie in typografie. Daarnaast ligt onze focus de laatste jaren vooral op het opzoeken en verleggen van de grenzen van het vak door middel van ‘Design Research’ (onderzoek-door-te-maken). We zetten deze ontwerpmethodologie in om maatschappelijke onderwerpen te verkennen en op een vernieuwende manier aan te gaan. Dit betekent dat je tijdens de studie veel experimenteert met taal en beeld, en met media- en ontwerptechnieken. Zo kom je tot nieuwe vormen van informatieoverdracht. Een paar voorbeelden:

  • Een eindexamenstudent kwam erachter dat je via Airbnb appartementen in “Israel” kon boeken, die in werklelijkheid op bezet Palestijns gebied stonden. Ze kocht een ticket, verbleef in de appartementen en filmde met haar telefoon de gesprekken met de verhuurders en hun families. Dit leverde een nieuw type, door een ontwerpmentaliteit gedreven, onderzoeksjournalistiek op.
  • Enkele studenten onderochten in hoeverre zijn de principes van permacultuur (kleinschalige biodynamische landbouw) te vertalen zijn naar de hedendaagse ontwerppraktijk. Dit resulteerde in een serie “tarotkaarten” die ontwerpprocessen kunnen inspireren en structureren. Een mooi voorbeeld van hoe je methodieken uit andere disciplines kunt vertalen naar de wereld van design.
  • Een van onze vierdejaars studenten maakte een animatiefilm over haar relatie met haar computer. Dat deed ze als een soort ‘Alice in Wonderland’, zonder gebruik te maken van animatiesoftware, met alléén maar haar computer als middel. Het resultaat: digitale design cinema, een geheel nieuw filmgenre.

Studieopbouw

De bachelor Graphic Design is een vierjarige opleiding tot grafisch vormgever op hbo-niveau. Het studieprogramma bestaat uit vier basisvakken: typografie, design based research, digital media en mediatheorie & filosofie. Deze vier vakken lopen als een rode draad door de eerste drie jaren van de studie. Daarnaast volg je per jaar wisselende vakken en zijn er projectweken, workshops en excursies. In het vierde jaar loop je stage en studeer je af met je eigen onderzoeksproject.

In deze opleiding zorgen we voor een stevige connectie tussen maken en denken. Vakken als media & design theory geven je inzicht in de concepten die ten grondslag liggen aan bepaalde vormgevingsvisies en ideologieën. Daardoor leer je je keuzes beter beargumenteren en vorm te geven aan je eigen visie.

  • In het eerste studiejaar leer je de grondbeginselen van grafisch ontwerpen kennen. Samen met ongeveer twintig medestudenten volg je de vier basisvakken typography, design research, digital media en media & design theory. Daarnaast volg je vakken zoals visual language, prototyping, computer skills en spatial design. Verder neem je deel aan cursussen in bijvoorbeeld zeefdrukken, boekbinden, metaal- en houtbewerking en keramiek. 

    Binnen het vak Open Lab krijg je de ruimte om je studie naar eigen inzicht in te vullen. Bijvoorbeeld door materiaalonderzoek te doen, tentoonstellingen te bezoeken of je creative writing skills te ontwikkelen. Er zijn ook studenten die elkaar hierin opzoeken; een voorbeeld daarvan is de TypeClub, waar studenten experimentele typografieworkshops voor elkaar organiseren. Je werkt in het Open Lab samen met studenten uit het tweede en derde jaar van de opleiding Graphic Design, zodat je van elkaar kan leren. 

    Studeren bij ArtEZ in Arnhem is studeren in een omgeving met allerlei kunstopleidingen. De ontmoetingen met studenten van andere kunstdisciplines verandert je perspectief en scherpt je visie aan.

    Ben je op zoek naar meer verdieping? In het eerste jaar kun je ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretisch programma van je eigen bacheloropleiding.

  • Het studieprogramma in het tweede jaar van de bachelor Graphic Design Arnhem is verdiepend en onderzoeksgericht. De nadruk ligt op experiment. Naast de vier basisvakken volg je vakken zoals Open Lab, time-based media (audiovisueel) en lens-based media (fotografie).

    Naast het reguliere programma volg je een serie lezingen over mediatheorie. Ook stimuleren we je zo veel mogelijk kennis te maken met het culturele leven en het werkveld buiten de academie; zo bouw je al tijdens de opleiding aan een netwerk voor daarna. Studenten die een zichtbare bijdrage leveren aan de cultuur binnen (en buiten!) de afdeling, krijgen daar studiepunten voor. Voorbeelden van zulke bijdragen zijn:

    • De Tuesday Talks, een door studenten opgezette serie online lezingen/discussie met gasten van buiten de academie;
    • TypeClub: experimentele workshops die structureel door studenten zelf worden georganiseerd. Daarnaast bezoeken de studenten via TypeClub lezingen en leggen ze contacten met ontwerpers en ontwerp studenten in het buitenland.
  • Het onderwijs in het derde jaar staat in het teken van het ontwikkelen van persoonlijke ontwerpmethodieken. Naast de eerdergenoemde vier basisvakken werk je aan complexe projecten zoals grote boekprojecten (meer dan 300 pagina’s) met veel informatielagen, voetnoten, bijschriften etc. waarbij je automatisering slim inzet en je systemisch leert denken. Dergelijke projecten helpen je om je persoonlijke visie op het ontwerpvak te ontwikkelen.

    In het Research Lab dagen we je uit om te werken vanuit een eigen onderzoeks- of ontwerpvraag. Hierdoor word je goed voorbereid op je eindexamen. Zo maakte een student een serie beelden van fictieve mineralen, ontstaan vanuit toekomstige rampen (design fiction) en leidde een experimentele schrijfmethode tot een bizar verhaal. Dat verhaal werd in brokken vertaald naar een website, waar de bezoeker het stukje bij beetje tot zich kan nemen.

    Naast het Research Lab volg je vakken als typography, digital media, design research, theory of media and design en Open Lab.

  • Het vierde studiejaar staat in het teken van het afstuderen. Je volgt geen lessen meer, maar loopt stage in binnen- of buitenland of gaat op uitwisseling. Je schrijft een scriptie (die je ook vormgeeft) en voert een praktijkopdracht uit. Daarnaast zet je een persoonlijk onderzoeksproject op. Je krijgt in je vierde jaar begeleiding van een team van docenten. Deze begeleiding bestaat uit een-op-eengesprekken, aangevuld met korte workshops zoals: ‘Hoe pitch ik mijn project?’ Werkbesprekingen vinden plaats op afspraak.

    • Verhalen van studenten over hun stage of exchange-ervaring (gaat Hendrik-Jan achteraan)
    • Persoonlijk onderzoeksproject vierdejaars student (Verhaal airbnb?)

    Alle vierdejaars studenten van de bachelor Graphic Design tonen hun werk tijdens de ArtEZ finals in Arnhem.

Workshops en excursies

  • Een keer per semester volg je een zogenaamde ‘Sprint’. Dit is een workshop van een week door een gastdocent uit binnen- of buitenland. Voorbeelden zijn de workshop “Reverse Engineer Utopia” door politiek activiste Diana Arce en de workshop “Arabic Type Design” van Lara Captan. 

  • Tot voor kort organiseerden we een tweejaarlijkse excursie naar New York City. We verleggen de blik door ook naar Seoul te gaan. Daarnaast verzorgen docenten incidentele excursies.

Faciliteiten

Als student aan de opleiding Graphic Design kun je gebruikmaken van de labs en werkplaatsen van ArtEZ Arnhem, met faciliteiten voor houtbewerking, metaalbewerking, keramiek, vacuümplastic, printen, zeefdrukken, textiel en leer. Ook kun je er prototypen, scannen en frezen. De werkplaatsen fungeren ook als ontmoetingsplek voor studenten en docenten. Omdat ook de andere kunstopleidingen van ArtEZ in Arnhem de labs en werkplaatsen gebruiken, is samenwerken met andere disciplines heel laagdrempelig.

Verder staan er een bibliotheek en ruimtes voor fotografie en video-editing tot je beschikking en beschikt onze opleiding over een eigen Risograph printer.

Vierdejaars studenten hebben in een vast lokaal een eigen werkplek.

Studiebegeleiding

We hebben twee studiecoaches die je studievoortgang nauwlettend volgen en je bijstaan mochten er problemen ontstaan. Natuurlijk kun je met vragen of problemen ook altijd aankloppen bij de docenten of het opleidingshoofd.

Zelfstandig ondernemer worden

Om je voor te bereiden op het werken als zelfstandig ontwerper, volg je in het derde jaar een basiscursus ondernemerschap. Daarin krijg je basiskennis over zaken als inschrijving bij de Kamer van Koophandel, factureren en opstellen van offertes.

Studeren in Arnhem

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink