Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Product Design
Menu Product Design

Studie

Studie

Ben je nieuwsgierig hoe mensen leven, wonen, werken en invulling geven aan de wereld van morgen? En vraag je je af welke toekomst we eigenlijk willen? Mooi. Want materiaal en ontwerpen begrijpen en er een nieuwe betekenis aan geven begint met nieuwsgierig zijn. Nieuwsgierig naar de situatie, de kwaliteit en eigenschappen van materiaal, maar ook naar de mensen voor wie je ontwerpt, de historie, de toekomst.

Om te leren ontwerpen, werk je tijdens de studie Product Design in de verschillende labs en werkplaatsen, experimentele projecten en stages aan je ambachtelijke vaardigheden en leer je prototypen maken met een hoog afwerkingsniveau. Maar dat niet alleen: je leert ook nadenken over waarom je een product maakt en wat dat betekent in de wereld. Om uiteindelijk uit te komen bij de vraag hoe jij met jouw talenten en fascinaties als ontwerper van betekenis wilt zijn in de wereld.

De klassen zijn een mix zijn van Nederlandse, uit het buitenland afkomstige en Erasmus+ exchange-studenten. De voertaal is Engels

Product Design - Floor Nijdeken, The Knitting Machine
Product Design - Floor Nijdeken, The Knitting Machine

Wat leer je bij de opleiding Product Design van ArtEZ?

 • De opleiding Product Design is opgebouwd rond drie domeinen. Binnen deze domeinen of in de overlap hiertussen kun je de focus en specialisatie kiezen, die past bij je eigen ambities en talenten.

  • Wearables: producten rond het lichaam, van schoenen tot modische accessoires. Je ontwikkelt innovatieve collecties waarin onderzoek naar identiteit, branding en het lichaam centraal staan.
  • Liveables: producten voor de ruimte om je heen, van in- en exterieur tot publieke ruimte en maatschappelijke context. Je doet research en ontwikkelt een eigen visie op wonen, werken en leven. Zo kom je tot een sterke collectie die een nieuwe kijk weergeeft.
  • Useables: producten vanuit materiaalinnovatie en productieproces. Vanuit materialen zoals textiel, synthetische stoffen, klei of bijvoorbeeld bio-based grondstoffen ontwikkel je halffabricaten en nieuwe toepassingen.
 • Tijdens deze studie leer je materialen, ontwerp, context en onderzoek doorgronden en herinterpreteren. In een richting die past bij wie je bent en wat je wilt. Wij zijn er om je ambities aan te scherpen en je eigen visie te ontwikkelen. En om je te helpen om die expertise te ontwikkelen, waarmee je nieuwe dimensies toevoegt aan de wereld van design.

  Tijdens je studie werk je soms individueel, dan weer in een groep; vaak met studenten van andere disciplines binnen ArtEZ en met opdrachtgevers uit het krachtige en succesvolle netwerk rondom de opleiding. Deze sterke band leidt ertoe dat je al tijdens de opleiding samen met het designwerkveld nieuwe producten ontwikkelt waarvan je samen eigenaar bent.

Mijn droom is om later zelf een plek te bouwen en een community op te richten voor creatieven. Bij Product Design worden dromen serieus genomen.

Anna Bolt, student

Studieopbouw

 • In de eerste twee jaar maak je kennis met verschillende ontwerpbenaderingen en doe je veel experimentele ontwerpopdrachten. Hierdoor leer je hoe je originele concepten bedenkt en je ideeën vertaalt naar design. Ook ontwikkel je een brede waaier aan technische skills. We bieden studiereizen aan en je bezoekt tentoonstellingen en studio’s. In het tweede jaar verbreed en verdiep je je kennis en kom je tot een eigen visie op het vakgebied.

  Vakken die je volgt zijn onder andere: technische workshops, computervaardigheden, thINK (kunsttheorie), filosofie, future makers research (ontwerpen in samenwerking met het lectoraat Tactical Design) en diverse ontwerpvakken waaronder prototyping. Vanaf het begin krijg je intensieve studieloopbaanbegeleiding.

  Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding. 

  Mijn tijd in jaar 1 en 2 is de basis geworden van waar ik nu sta in mijn interesses en vaardigheden.
  Asuke Kondo, student
 • De tweede helft van je studie staat in het teken van verdieping en persoonlijke professionele profilering. Je krijgt de ruimte om eigen werk te ontwikkelen en je visie aan te scherpen. Je werkt mee aan experimentele projecten uit het werkveld, vaak in samenwerking met studenten van andere art- & designopleidingen van ArtEZ, en loopt stage bij een bedrijf of studio in binnen- of buitenland. In plaats van een stage kun je ook kiezen voor een studieperiode in het buitenland via het Erasmus+ uitwisselingsprogramma. Je verdiept je verder in de filosofie en volgt verschillende ontwerpvakken. Ook schrijf je een scriptie, volg je workshops van ontwerpstudio’s en ga je mogelijk op werkbezoek naar de designweek Salone del Mobile in Milaan, waar vaak ook werk van onze alumni te zien is.

  Het laatste deel van de bovenbouw werk je aan je eindexamencollectie, organiseer je het tentoonstellen daarvan tijdens de ArtEZ finals en bereid je je voor op de overgang naar het werkveld of naar een masterstudie.

  Tosca Schift en Hanneke Klaver studeerden af met een performance en vormen nu het kunstenaarscollectief Ant Eye

  Thomas van den Bliek studeerde af met ‘Objects for a Cashless Society” en werkt zelfstandig en in onderzoektrajecten en partners.

Stages, studiereizen, workshops en projecten

  • Transition
   Transition is een samenwerkingsproject in het eerste semester van het derde jaar met studenten van Design Art Technology. In het project werk je aan actuele maatschappelijke uitdagingen, zoals nieuwe oplossingen voor eenzaamheid.
   Bekijk de Transitions van de afgelopen jaren
  • Zomer- en Winterworkhops
   In deze workshops werken de studenten van jaar een t/m vier samen aan experimentele projecten onder begeleiding van een gastontwerper.
  • Food design
   Food design is een betrekkelijk nieuwe richting in het ontwerpvak. Tijdens de lessen komen aspecten aan bod als trends, cultuur, grondstof, voedsel als materiaal, verduurzaming, oplossingen voor voedselverspilling en communicatie.
  • Design in Residence (DIR)
   Het DIR-programma brengt praktijk en onderwijs bij elkaar door een designer voor enige tijd naar de opleiding te halen. Je kunt met deze designer sparren over zijn en jouw werk en krijgt de gelegenheid om lezingen, presentaties en tentoonstellingen bij te wonen. Designers die bij ons te gast waren zijn onder andere de Japanner Mika Tsutai (materiaalonderzoek), het modeduo Muslin Brothers uit Israël, de Canadese Emily Luce (maatschappelijk ontwerp) en de Duitse Alessa Joosten (sieraadontwerp).
   Bekijk welke designers nog meer hebben meegedaan aan het programma
  • Footwear
   In het tweede jaar volg je een verdiepende workshop en ontwerpproject bij een shoe designer. Je leert vanuit verschillende perspectieven - zoals maakbaarheid, innovatie en industrie - kijken naar de wereld van het ontwerpen van schoenen.
 • We organiseren voor studenten en alumni diverse studiereizen (Fieldworks). Je kunt hierop inschrijven op basis van interesse. De Fieldworks bieden je de mogelijkheid om werkervaring en kennis op te doen en aan je netwerk te bouwen.

 • Stages helpen je om de praktijk te leren kennen, je grenzen te verleggen en persoonlijk te groeien. Ze zijn ook belangrijk voor het opbouwen van een netwerk en het vormen van een toekomstperspectief. Bij de opleiding Product Design kies je je eigen stages, afhankelijk van je interesses en ambities.

 • De opleiding Product Design heeft uitwisselingscontacten met designopleidingen over de hele wereld. Dat betekent dat je samen met studenten van onze internationale partneruniversiteiten studeert en zelf ook de mogelijkheid hebt om een periode in het buitenland te studeren.

We zijn ervan overtuigd dat je het beste leert van, met en in de praktijk. Daarom krijg je les van docenten en gastdocenten die actief zijn in het (inter)nationale werkveld van design, en bestaat het studieprogramma voor een belangrijk deel uit projecten, experimentele opdrachten, stages en studiereizen. De theorie die we aanbieden, is gekoppeld aan de praktijk. Zo ontwikkel je een gefundeerd perspectief op je artistieke werk.

We dagen je uit om grensverleggend te zijn, verschil te maken en het werkveld te verrassen. Veel aandacht gaat tijdens de opleiding daarom uit naar het definiëren en oprekken van je dromen en ambities en ontwikkelen van een eigen visie. Dat doen we door middel van intensieve persoonlijke aandacht en coaching, maar ook het programma After ArtEZ, ‘ambitie-talks’, stages en projecten.  

Om te zorgen dat internationale studenten zich bij ons snel thuis voelen, krijgen ze extra begeleiding van een studieloopbaanbegeleider.

Je leert veel en er verandert ook veel. Je ziet jezelf en je klasgenoten groeien en veranderen.

Oscar van der Laan, student

Faciliteiten

Als student aan de opleiding Product Design kun je gebruikmaken van de labs en werkplaatsen van ArtEZ Arnhem, met faciliteiten voor houtbewerking, metaalbewerking, keramiek, vacuümplastic, printen, zeefdrukken, textiel en leer. Ook kun je er prototypen, scannen en frezen. De werkplaatsen fungeren ook als ontmoetingsplek voor studenten en docenten. Omdat ook de andere kunstopleidingen van ArtEZ in Arnhem de labs en werkplaatsen gebruiken, is samenwerken met andere disciplines heel laagdrempelig.

Verder staan er een bibliotheek en ruimtes voor fotografie en video-editing tot je beschikking.

Zelfstandig ondernemer

Om je voor te bereiden op een plek in het werkveld, heeft Product Design het programma After ArtEZ ontwikkeld. Dat start al in het eerste jaar met ambitiegesprekken en is verweven door het hele studieprogramma. In het vierde jaar ga je aan de slag met concrete ondernemersvaardigheden. Je leert onder andere hoe je een studio opzet, een prijs berekent en een project pitcht. Ook verdiep je je in de mogelijkheden om verder te studeren en in de internationale arbeidsmarkt.

Studeren in Arnhem

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink