Studie
StudieAls muzikant, muziekpedagoog of muziektherapeut ervaar je uit eerste hand dat muziek het verschil kan maken, een genezende werking kan hebben. De behoefte aan muziektherapie en op muziek gebaseerde interventies neemt dan ook toe: zowel in de gezondheidszorg als daarbuiten. Er worden steeds meer nieuwe mogelijkheden voor het toepassen van muziektherapie onderzocht en ontwikkeld. Met de ArtEZ master Muziektherapie verwerf je geavanceerde kennis en vaardigheden, waarmee je je voorop begeeft in het veelbelovende vakgebied op het raakvlak tussen muziek en (gezondheids)zorg.
Wat leer je met de master Muziektherapie?
Met de masteropleiding Muziektherapie vergroot en verbreed je jouw expertise op het gebied van klinische praktijk, muziek en research. Vanuit een persoonlijk studieplan onderzoek je de rol en de impact van muziek – zowel binnen als buiten de gezondheidszorg. Je draagt bij aan het vergroten van de wetenschappelijke kennis op het gebied van muziektherapie, en aan het innoveren van het vakgebied. In de masteropleiding staan drie pijlers centraal: muzikale competenties, geavanceerde muziektherapeutische vaardigheden en onderzoeksvaardigheden.
De Master Muziektherapie van ArtEZ biedt wekelijks muziektherapiesessies voor personen met de ziekte van Parkinson. Onze studenten nemen actief deel aan de sessies, terwijl ze hun gevorderde klinische vaardigheden trainen.
Ik spreek dankzij de master nu de taal van de mensen in mijn werkveld, zoals artsen, psychologen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Ik kan de raakvlakken beter zien en mijn ideeën makkelijker onderbouwen. Dat verbetert de samenwerking.
Studieprogramma: voltijd of deeltijd
De ArtEZ master Muziektherapie kent twee varianten: een voltijdroute en een deeltijdroute. Je kunt de opleiding volgen in de creatieve omgeving van het ArtEZ Conservatorium in de 1-jarige voltijdse campusvariant. Je kunt ook besluiten om vanuit je eigen land of woonplaats de 2-jarige 'gemengde' deeltijdvariant te volgen.
Unieke muziektherapiegemeenschap
De ArtEZ master Muziektherapie maakt deel uit van een unieke en stevige gefundeerde gemeenschap. De master is nauw verbonden met de nr. 1 bachelor Muziektherapie in Nederland, een equivalente pre-masteropleiding en het ArtEZ lectoraat Muziektherapie. Tijdens praktijkprojectweken werk je samen met studiegenoten vanuit verschillende artistieke en culturele achtergronden: studenten van de verschillende opleidingen van het ArtEZ Conservatorium en andere ArtEZ masteropleidingen. Kortom: je maakt onderdeel uit van een diverse en dynamische omgeving waarin je met en van elkaar leert – de perfecte plek om te groeien als professional.
Muziektherapeuten zijn pleitbezorgers van het creëren van een betere wereld door middel van hun passie voor muziek, menselijkheid en wetenschap.
(Per)forming identity
De ArtEZ master Muziektherapie gaat over muzikale competenties, over professionele en persoonlijke ontwikkeling, over wetenschappelijk en innovatief denken. En over professionaliteit, samenwerking en culturele gevoeligheid. Gedurende het programma groei je als leidinggevende en reflecteer je op je eigen identiteit als muziektherapeut. In welke aspecten zie jij jezelf weerspiegeld?
Connect by Music
Sinds begin 2018 werkt de ArtEZ master Muziektherapie samen met Connect by Music, een organisatie die muziekprojecten organiseert voor (met name) kindvluchtelingen in de vluchtelingenkampen op Lesbos. De toevoeging van muziektherapeuten aan de bestaande vaste staff van professionele Griekse muziekdocenten, maakt het mogelijk om kinderen meer op maat te ondersteunen.
De resultaten die na enkele sessies worden behaald, zijn opmerkelijk te noemen: kinderen durven zich weer meer open te stellen en verbinding met elkaar te maken. Inmiddels hebben muziektherapeuten uit Nederland, België en Duitsland zich op tijdelijke basis aangesloten bij het Connect by Music-team. Afgelopen jaar zijn verschillende studenten en alumni van de ArtEZ master Muziektherapie actief geweest op Lesbos.
Direct aanmelden
Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.