Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Klassieke Muziek
Menu Klassieke Muziek

Studie

Studie

Performance en curatorschap staan centraal in deze opleiding: wat betreft je eigen muziekpraktijk, maar ook als het gaat om de wereld om je heen. In de masteropleiding Klassieke Muziek leer je niet alleen je instrument perfect te beheersen en je technische en muzikale vaardigheden te verfijnen, maar ook nieuwe mogelijkheden herkennen en benutten. Je ontdekt hoe je contact legt met verschillende doelgroepen, hoe je samenwerking optimaal benut en hoe je je eigen beroep als musicus vorm kunt geven, waardoor het duurzame betekenis en grondslag krijgt.

Optreden, cureren, onderzoeken

De ArtEZ masteropleiding Klassieke Muziek biedt een stimulerende omgeving waarin je jouw ideeën leert formuleren en uitproberen. Natuurlijk ga je je vaardigheden verfijnen – je staat veel op het podium – maar tegelijkertijd word je aangespoord om jezelf uit te dagen: door nieuwsgierig te zijn, te experimenteren, vragen te stellen en onderzoek te doen. We dagen je uit om zekerheden los te laten en om je eigen drijfveren te vinden, waarbij je op jezelf reflecteert. De opleiding helpt je niet alleen met het verder ontwikkelen van je talenten en vaardigheden: je gaat ook aan de slag met de artistieke en sociale werking van je visie, waarmee je het voortouw kunt nemen in een snel veranderend werkveld.

Als masterstudent Klassieke Muziek leer je nieuwe uitvoeringspraktijken vorm te geven en een ondernemende rol op je te nemen. Vanuit je eigen visie organiseer je concerten, waarbij je je werk en samenwerking met anderen in een breder onderzoeks-kader plaatst. Met je nieuwverworven kennis en vaardigheden ben je in staat een programma samen te stellen vanuit je rol als musicus – anders dan een manager dat zou doen. Je leert cureren vanuit het kunstenaarschap. Door het werkveld te verkennen, kun je jouw eigen wegen erdoor bewandelen, het voortouw nemen en nieuwe deuren openen.

Onderzoek

Om goed voorbereid een nog onbekende toekomst tegemoet te gaan is het cruciaal om je kennis en vaardigheden te blijven ontwikkelen. Daarom staat onderzoek centraal in deze masteropleiding. Door research te integreren in je eigen praktijk, kun je vanuit je eigen perspectief bijdragen aan een geheel nieuwe taal binnen het vakgebied van de muziek. In het eerste jaar van de master maak je tijdens Performance Lab uitgebreid kennis met onderzoek. In het tweede jaar van de opleiding richt je je op je eigen onderzoeksonderwerp.

Onderzoek doen betekent niet dat je wordt geacht een dik boek met geschreven tekst af te leveren: het gaat erom dat je een vertaalslag weet te maken van dat wat je doet, dat je reflecteert op je eigen weg. Je legt uit welke keuzes je maakt en waarom, en werpt licht op de alternatieven. De resultaten van je onderzoek kun je weergeven in verschillende vormen – in taal, maar bijvoorbeeld ook via een podcast, video- of audiowerk.

Studieprogramma

De master Klassieke Muziek bij ArtEZ bestaat uit een individueel programma met hoofdvaklessen, een opleidingsspecifiek programma tezamen met masterstudenten Jazz & Pop en een master-brede module met alle masterstudenten muziek. Als masterstudent schrijf je je eigen, persoonlijke studieplan. Dit plan wordt de interface waarlangs je je studieactiviteiten vorm en richting geeft. Het tweejarige programma Klassieke Muziek is flexibel, veelzijdig en interdisciplinair. Je combineert je individuele traject met gezamenlijk leren, waarbij je je richt op performen en cureren in het Performance Lab. Je onderzoek is nauw verbonden met het opdoen van praktijkervaring.

In het eerste jaar van de master Klassieke Muziek richt je je op het verdiepen van je kennis en het ontwikkelen van je vaardigheden. In het tweede jaar bouw je een portfolio op volgens je eigen traject en onderzoeksthema en kun je samenwerken met een externe coach. De master wordt afgerond met een masterproef: een eindconcert waarin je de resultaten van je onderzoek op creatieve en speelse wijze verwerkt, voor een jury van professionals uit diverse vakgebieden.

  • In het individuele traject volg je je eigen hoofdvaklessen, waarbij je je verdiept in je eigen vakgebied en je muzikale kennis en instrumentale vaardigheden verder ontwikkelt. We dagen je uit om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen studieproces en ontwikkeling: met het kader van de opleiding als leidraad ben je vrij om te zoeken naar creatieve oplossingen en te experimenteren.

    Jaar 1

    Tijdens het eerste jaar van de masteropleiding Klassieke Muziek bestaat het individuele traject uit:

    • hoofdvaklessen (24 ECTS).
    • gezamenlijk musiceren (4 ECTS) (werken met een correpetitor en/of coaching in ensemblespel met medestudenten)
    • vrije ruimte (2 ECTS eerste jaar,  4 ECTS tweede jaar), zelf in te vullen.

    Jaar 2

    In het tweede jaar van de masteropleiding Klassieke Muziek wordt je individuele traject uitgebreid met individueel onderzoek en is er meer vrije ruimte.

  • Elke dinsdag doe je praktijkervaring op in het Performance Lab. Het Lab is een gezamenlijke omgeving waarin je samen met je medemasterstudenten Jazz & Pop werkt aan podiumpresentatie, theatraliteit, marketing, schrijven en conceptontwikkeling. Je bezoekt en bespreekt elkaars concerten en projecten: zo leer je niet alleen met, maar ook van elkaar. Het programma bestaat uit drie of vier blokken en wordt afgesloten met een reeks concerten.

    In het kader van Performance Lab bezoeken (inter)nationale professionals, die hun sporen hebben verdiend in het werkveld, het programma om gezamenlijk te werken aan projecten en opdrachten. Ze inspireren je om je kijk op optreden te verbreden, wat zoveel meer kan inhouden dan alleen mooie muziek maken. Performance gaat over verbinding zoeken met de actualiteit, over persoonlijkheid, over communiceren met een publiek en over nieuw publiek opbouwen. Binnen het Performance Lab word je aangemoedigd om het traditionele en het nieuwe te verenigen, om het bekende te integreren in het nog onbekende.

    Zowel in het eerste als in het tweede jaar van de opleiding maakt een Residency Project ook deel uit van het Performance Lab. In dit Residency Project leer je van en werk je samen met een gerenommeerd gezelschap, bijvoorbeeld het Nederlands Kamerkoor in 2020/2021 en Holland Baroque in 2019/2020.

  • Naast het individuele keuzeprogramma en het collectieve Performance Lab, werk je samen met alle muziek-masterstudenten in Connecting the Dots, bestaande uit een projectweek, workshops en het gezamenlijke ‘Meet the Masters’-programma. In Connecting the Dots staan uitwisseling, samenwerking en ontmoeting centraal: je maakt kennis met andere muziekdisciplines en profiteert van studeren in een omgeving met makers die net als jij bezig zijn met het vormgeven van hun praktijk. Gastcurator van het master-brede programma van 2020 is de organisatie Sounds of Change, die muziek inzet om mensen te stimuleren om hun omgeving op een positieve manier te veranderen.

    Ook onderdeel van Connecting the Dots is het opstellen van een persoonlijk studieplan en de module Poetics in jaar 1, waarin je je eigen artistieke manifest schrijft. 

Master Muziek: drie afstudeervarianten

De masteropleiding Klassieke Muziek wordt in Zwolle gegeven, waar het accent ligt op spelen en cureren. De masteropleidingen Muziek in Arnhem leggen het zwaartepunt meer op de ontwikkeling van een interdisciplinaire praktijk door middel van spelen en maken. De master in Enschede, The Sound of Innovation, is vooral gericht op innovatie. Bij alle drie de varianten word je aangemoedigd optimaal gebruik te maken van de kennis en het onderwijs in elk van de drie steden zodat je je eigen unieke afstudeerprofiel binnen het ArtEZ Conservatorium kunt ontwikkelen.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink