Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Popacademie
Menu Popacademie

Studie

Studie

Een toekomst als uitvoerend muzikant of als professional in de popsector, de Popacademie aan het Conservatorium van ArtEZ is de optimale voorbereiding voor een leven in de popmuziek.

Centraal staat de specialisatie in een van de zes hoofdvakken waarin je jouw instrument technisch tot in de perfectie leer te beheersen, daarnaast leer je meerdere stijlen te beheersen en hoe je functioneert binnen een band. In je profielvakken maak je de keuze welke kant je op wil en wat je wil leren vanuit je eigen mogelijkheden, talenten en ambities. Maar vooral ben je veel praktisch bezig en zet je binnen je opleiding al verschillende projecten en producties op. Al deze activiteiten worden gevat in een samenhangend programma binnen een overzichtelijke opleiding.

 

Wat leer je op de Popacademie?

Het onderwijs op de Popacademie is praktisch. Dat betekent dat je in een samenhangend programma de volgende clusters tegenkomt die jij zelf inricht op basis van je specialisaties:

  • hoofdvakcluster (je kiest tussen gitaar, basgitaar, drums, zang, toetsen of singer-songwriter/instrumentalist-songwriter);
  • bandcultuur;
  • theorie;
  • projecten/producties;
  • profielvakken: profielvakken: aanbodgericht (music management, music production, songwriting, urban/pop, educatie, musiconomie, studiospel, studiozang, backing vocals of performance), keuzevakken derde jaar en in jaar drie en vier de keuzeprofielen waar de verdieping vanuit je specialisatie gaat plaatsvinden.

Zo leer je op de ArtEZ Popacademie niet alleen inhoudelijk hoe je een technisch vaardige popmuzikant wordt, je leert er ook hoe het totale proces verloopt van eerste muzikale idee tot aan het verdienen van je geld in de popsector. Daarbij hoort instrumentbeheersing met aandacht voor bandcultuur en ambachtelijkheid. Maar ook theoretisch bewustzijn is van belang naast kennis van het werkveld tot het in de markt zetten van je product. Deze benadering in de opleiding is uniek en daarmee onderscheidt de Popacademie zich van andere popopleidingen in Europa en daarbuiten. Vaak wordt de keuze gemaakt voor alleen instrumentbeheersing, management of educatie, op de Popacademie van ArtEZ leer je dit allemaal.

Het ambachtelijk musiceren is een van de elementen in de opleiding, maar ook de bandcultuur, het promoten van je muziek, theorie en de kennismaking met het werkveld maken allemaal onderdeel uit van de vierjarige opleiding. Je volgt onderwijs in kleine groepen, samen met vier tot tien studiegenoten.

Je werkt op de Popacademie ook al aan je eerste professionele producten. Door de nauwe samenwerking met de opleiding MediaMusic in hetzelfde gebouw worden er opnames en producties van hoog niveau gemaakt. Het maken van een album, het organiseren van een festival of het opzetten van een bedrijf wordt al tijdens de studie onder begeleiding van gerenommeerde docenten en coaches gedaan, en vormt de basis van je afstudeerproject.

*De Popacademie werkt in de lessen veel met Apple software, om die reden wordt geadviseerd met Apple/Mac te werken

Nieuw bij de Popacademie is het keuzeprofiel UrbanPop.
Naast music management, music production, songwriting, educatie, musiconomie, studiospel, studiozang, backing vocals of performance kun je nu ook kiezen voor voor de UrbanPop hoek in je studie.
Meer info en aanmelden UrbanPop

Manu van Kersbergen over UrbanPop


Samenwerking MediaMusic

Tijdens je studie begin je een portfolio op te bouwen van eigen producties en projecten. Hierbij werk je samen met de opleiding MediaMusic in Enschede. Deze opleiding leidt muzikanten op die de muziek maken voor games, films en andere media. Bij MediaMusic is er veel aandacht voor de technische kant van dit vak. Een deel van het onderwijs wordt door beide opleiding samen gegeven. Daarnaast zoeken de studenten MediaMusic vaak de samenwerking met musici van Popacademie om hun mediaprojecten tot stand te brengen. Samenwerkingen zijn bandprojecten, videoclips, apps, releases of het starten van een eigen bedrijf.

Voorbeelden zijn:

  • eigen projecten en producties;
  • projecten en producties van andere studenten en/of
  • opdrachten binnen of vanuit de muziekindustrie.

Het docententeam, in combinatie met de roulerende coaches die hun sporen in het werkveld hebben verdiend, zorgt voor hulp en advies. Je leert al tijdens de opleiding de beroepspraktijk kennen, ziet waar de kansen liggen en waar je talent en ambitie op aansluiten.

Projecten

  • Studenten uit het derde en vierde jaar, die de minor Musicmanagement en Musiconomie volgen, werken bij het PAMM (Popacademie & Media Music) Productiebedrijf van De Popacademie en MediaMusic. Dit bedrijf onderhoudt niet alleen contacten met het werkveld en alumni, PAMM organiseert ook een deel van de projecten voor de opleiding. Het Productiebedrijf programmeert bands, organiseert sessies bij poppodia en ondersteunt studenten bij het opzetten van hun eigen (afstudeer)projecten. PAMM is betrokken bij festivals als de Popronde en Stukafest. Het productiebedrijf is ook de initiatiefnemer van samenwerkingen tussen studenten van de Popacademie en MediaMusic met studenten van andere opleidingen binnen ArtEZ. Dit alles maakt dat PAMM ook een heel toffe plek is om stage te lopen!

  • De studenten die de minor Musicmanagement volgen, organiseren namens Pamm Productions jaarlijks het Booster Festival in Enschede. Het festival is niet alleen een showcase voor jonge, talentvolle musici, het is ook de plek om mensen uit de muziekindustrie te leren kennen, feedback te krijgen op je werk, vragen te stellen en je netwerk uit te breiden. Op Booster werd bijvoorbeeld Popacademiestudent Jeangu Macrooy ontdekt. De studenten in de organisatie werken samen met onder andere Poppunt Overijssel, Poppunt Gelderland, Popsport, De Nieuwe Oost, Burgerweeshuis, Hedon en Metropool.

    Bekijk dit filmpje op Facebook

  • In de projectweken volg je masterclasses van gastdocenten die internationaal actief zijn op het hoogste niveau. Ook zijn er writing camps, excursies, samenwerkingsprojecten, er is coaching en studenten kunnen zich via pitches presenteren aan de muziekindustrie.

Stages

  • In de educatieve stage ga je doceren binnen een professionele organisatie. Je past de kennis, inzichten en vaardigheden toe, die je zelf hebt opgedaan binnen je hoofdvak en de lessen educatie. Deze stage helpt je op weg om zelfstandig muziekdocent te worden.

  • Afhankelijk van je ambitie, voorkeur en profiel kun je een stage binnen de muziekindustrie kiezen die het beste bij jou past. Bij een vrije minor en bij de projecten ‘producties’ kun je denken aan een stage een productiehuis, een studio, een podium, een festival of ergens anders.

  • Derde- en vierdejaars studenten die de minor Musicmanagement en Musiconomie volgen, werken binnen het PAMM Productiebedrijf van de Popacademie en Media Music (zie Projecten). Dit geldt als interne stage.

Studieopbouw

  • In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende onderdelen van de opleiding. Je leert de beginselen van songwriting, muziekproductie, educatie, management en business. Je leert docenten goed kennen en ontdekt wat de opleiding je kan bieden. Daarnaast is er veel aandacht voor je hoofdvak, bandcultuur, het werk in de studio en muziektheorie.

    Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding.

  • De vakken waar je in het eerste jaar kennis mee maakte, krijg je nu echt onder de knie. Je maakt dit jaar flinke stappen in je kennis en vaardigheden. Er blijft uiteraard volop aandacht voor jouw instrument in je hoofdvak. Ook begin je met projecten en producties.

  • Vanaf het derde jaar vul je je studie steeds meer zelf in. Dat doe je door keuzeprofielen in jaar 3 en 4 te kiezen, zoals: music management, music production, songwriting, UrbanPop, educatie, musiconomie, studiospel, studiozang, backing vocals of performance. Waar veel vakken in de eerste twee jaar gezamenlijk waren, is het nu tijd om je profiel te kiezen en verder te gaan als performing artist, producer, songwriter, singer-songwriter, music manager, muzikaal ondernemer, studio/sessiemuzikant, docent en ook kun je bijvoorbeeld onder begeleiding je eigen (muziekles)praktijk of eigen label starten. Als voorbereiding op het werk in de praktijk kun je in het derde studiejaar verschillende stages volgen. Je kunt ook in je derde of vierde jaar enkele maanden in het buitenland studeren.

  • In het 4e studiejaar kies je het 2e keuzeprofiel en studeer je af met een afstudeerproject, dat gekoppeld is aan een onderzoek van een onderdeel in de muziekindustrie. Denk daarbij aan een:

    • concert;
    • release van een ep;
    • concert met eigen composities;
    • muziekdocumentaire;
    • organisatie van een festival;
    • presentatie van je eigen onderneming;
    • live sets op festivals;
    • digitale educatieve concepten.

Music & Health

Aan musici worden hoge eisen gesteld op fysiek en mentaal vlak. Daarom besteden we bij ArtEZ de nodige aandacht aan gezond musiceren. Dat doen we met name tijdens projectdagen en -weken. Je volgt een lessenserie over gezond stemgebruik en je leert werkgerelateerde klachten herkennen en voorkomen.

ArtEZ Finals

De afstudeerprojecten zijn te zien op ArtEZ Finals. Als je wil weten waar de studenten zich mee bezig houden en overweegt om voor de studie te kiezen, neem dan een kijkje op de site en bezoek de presentaties.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink