Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Toneelschool
Menu Toneelschool

Studie

Studie

De Toneelschool in Arnhem leidt acteurs op die technisch goed onderlegd zijn, over een groot reflecterend vermogen beschikken, een zelfstandige en onderzoekende houding hebben en middenin de maatschappij staan.  

 • Onderzoeken van acteren 

  In het eerste jaar leer je al spelend jezelf beter kennen. Je onderzoekt verschillende speltechnieken en vaardigheden en ontdekt je mogelijkheden en valkuilen. Hoe kom je van idee tot scène? Welke manier werkt het beste voor jou? Hoe werk je met anderen samen?  
  Dit alles gebeurt in lessen, trainingen en werkcolleges.  
  In het tweede jaar volg je nog altijd de vaste trainingen en lessen. Je verdiept je onderzoek. In projecten word je uitgedaagd om wat je in lessen hebt geleerd samen te brengen in voorstellingen en presentaties.  

  Je kunt in het eerste jaar ook toelating doen voor het Honours Programme, als aanvulling op het theoretische programma van je eigen bacheloropleiding. 

 • De hoofdfase: zelfstandig werken  

  In het derde jaar van de opleiding werk je zelfstandiger. Je bevraagt en onderzoekt je eigen kunstenaarschap en stelt met je mentor je eigen studieprogramma samen. Ook bereid de opleiding je voor op werken in de beroepspraktijk. Je schrijft een afstudeerplan, waarin je uiteenzet hoe je jouw afstudeerprogramma wilt vormgeven. In het laatste jaar van de acteursopleiding verwachten we dat je opstelt als een zelfstandige, ondernemende acteur 

 • Projecten 


  Gedurende de opleiding is er ruimte om eigen voorstellingen te maken. In je vierde jaar maak je een afstudeervoorstelling die je presenteert in een professioneel theater.  

  Stage  

  In het vierde jaar is een spelstage een vast onderdeel van je afstuderen. Deze stages regel je in principe zelf, je wordt hierin begeleid door je mentor. 
   
  We stimuleren je om ook internationaal ervaring op te doen. Je ontdekt niet alleen nieuwe technieken, maar ontwikkelt ook nieuwe vaardigheden.  
   
  Op dit moment onderhoudt de Toneelschool in Arnhem een uitwisselingsprogramma met verschillende theaterscholen binnen Europa, waaronder KUG Graz, KASK Gent en RITS Brussel. 

Ecce Homo 1
Ecce Homo 1

Wat leer je bij de Toneelschool?  

De ArtEZ Toneelschool is een kleinschalige vierjarige theateropleiding op hbo-niveau. De techniek van het acteren vormt de basis van het studieprogramma. Je volgt praktijk- en theorielessen en reflecteert op het werk van anderen en op dat van jezelf. In spelprojecten integreer je je opgedane kennis. Je creëert je eigen werk op de vloer; als makende speler sta je in je afstudeerjaar al middenin het werkveld. Tijdens je hele studie word je gecoacht door je mentor.  
 
Binnen het studieprogramma van de theaterschool is er veel ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling als kunstenaar. Je kunt je bijvoorbeeld verder verdiepen in regisseren, schrijven of muziektheater.    

Opbouw van het studieprogramma 


Acteren bestaat uit een palet van verschillende vaardigheden. Een goede acteur heeft niet alleen een groot interpreterend vermogen, maar is als (mede)maker ook actief betrokken in een creatief proces.  
 
Je volgt zowel praktijk- als theorielessen. In het eerste jaar krijg je veel verschillende vaardigheden aangereikt op het gebied van tekstbehandeling, zang, beweging en spel.  
De praktijklessen zijn stevig verbonden met het theoretisch onderwijs. Door vakken als filosofie, dramaturgie en filmanalyse ontwikkel je een breed bewustzijn over de wereld en de kunsten. We verwachten dat je naarmate de studie vordert je eigen projecten opzet en zelf voorstellingen maakt. Dat doe je, binnen én buiten de opleiding, altijd in samenwerking met anderen.  

Studiebegeleiding 

Tijdens de opleiding draait het om jouw individuele ontwikkeling. Door de kleinschaligheid van de opleiding kunnen wij iedere student intensieve begeleiding bieden. Een mentor begeleidt je gedurende de hele opleiding. 

Faciliteiten 

De opleiding beschikt over diverse moderne, ruime studio’s, theaterzalen, theorielokalen en een mediatheek. Studenten kunnen zelf studio’s reserveren.   

Studeren in Arnhem 

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Arnhem. 

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink