Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Muziektheater
Menu Muziektheater

Studie

Studie

De wereld waarin we leven verandert met de dag. Dat vraagt om nieuwe verhalen – en nieuwe vormen om die te vertellen. Daag jezelf uit om verder te denken, verder dan genre-gebonden tradities, dan wat er al is. Creëer je eigen programma, verken het veld en geef je eigen vakgebied vorm. Met de master Muziektheater leer je het werkveld van binnenuit kennen en jouw eigen signatuur te ontwikkelen als muziektheatermaker. Waar sta jij in relatie tot het werkveld? Wat heb jij de wereld te vertellen?

De makers en performers van morgen

  • De master Muziektheater van ArtEZ gaat over (dis)harmonie, klank en geluid, maar ook over stilte. Gezongen, instrumentaal of elektronisch: muziek ligt aan de basis van muziektheater. Niet als illustratief of aanvullend element, maar als dramaturgische component met essentiële bijdrage aan de inhoud.

  • Je experimenteert met uiteenlopende media en verkent vernieuwingen uit virtual reality, film, gaming, popcultuur en urban arts als hiphop, breakdance en spoken word. Je houdt de vinger aan de pols van de actualiteit, zoekt aansluiting bij de wetenschap en technologie en werkt nauw samen met hedendaagse podiuminstellingen. Onze masterstudenten brengen muziek en theater samen in eigenzinnige en maatschappelijk geëngageerde performances, waarbij grenzen tussen domeinen vervagen.

  • Als maker en performer raak je vertrouwd met alle aspecten van het werkveld, je werkt samen met, en krijgt les van regisseurs, kunsthistorici, dramaturgen, performers, musici en componisten. Je krijgt gelegenheid te werken met musici van een orkest (Orkest de Ereprijs), makers voor jeugd (Sonnevanck) of de nieuwe generatie bij de ontwikkelplek voor muziektheater (Orkater) Hierdoor leer je de talen van andere disciplines spreken. Dat maakt dat je ze dichter bij elkaar kunt brengen: je weet zowel aan een instrumentalist als aan een theatermaker helder uit te leggen wat je precies voor je ziet, zodat ze elkaar op het podium versterken en één verhaal vertellen.

Wat leer je bij Muziektheater?

De master Muziektheater leid je op tot muziektheater maker. Je krijgt vakinhoudelijke kennis en praktijkopdrachten, en verbreed je kennis van theater dan wel muziek, afhankelijk van je achtergrond en ambitie. Maar de studie daagt je ook uit om continu te reflecteren, om altijd vragen te blijven stellen. Wat betekent mijn werk, voor wie? Wat is de urgentie? Hoe verhoudt het zich tot de actualiteit? Tijdens de master ga je op zoek naar antwoorden: zelf en in dialoog met anderen, van studiegenoten en begeleiders tot je publiek.

 

De master Muziektheater bij ArtEZ is een laboratorium: een ‘safe place’, waarin vernieuwing en onderzoek centraal staan – een tweejarige opleiding waarin muziektheater als genre bevraagd wordt.
MAARTEN VERHOEF, hoofd master Muziektheater

 

Dit ga je doen

Je doet kennis op over theater, muziek en muziektheatergeschiedenis, en over de vele mogelijke toepassingen van theatrale en muzikale principes. Je leert het werkveld kennen door praktijkonderzoek te doen bij een van de partners Orkater, Sonnevanck of De Ereprijs en in masterclasses van professionals uit het werkveld, zoals Dagmar Slagmolen, artistiek leider van Via Berlin. Je verdiept je in performancekunst en -geschiedenis en gaat aan de slag met het toepassen daarvan in je eigen praktijk. Je ontwikkelt je bewustzijn van ruimte en tijd en ontdekt hoe je die kunt inzetten als theatrale elementen en er impact mee maakt.

In deze opleiding leer je hoe je theater en muziek met elkaar kunt integreren, door muzikale principes toe te passen op theater en vice versa. Je ontwikkelt je vermogen om muzikaal te denken en om samen te werken met muzikanten en componisten. Je maakt je de taal van musici eigen – en die van theatermakers. Je leert hoe je artiesten vanuit verschillende disciplines op een podium kunt laten meespelen in een voorstelling.

 

In deze master leer je inhoud met muziek en theater vorm te geven om het verhaal te vertellen dat jij als performer en maker wil brengen.
CECILE BROMMER, mentor

 

Je leert samenwerken met maatschappelijke groeperingen en instellingen, en maakt kennis met internationale performers en makers. Dankzij de projecten bij onze partners en masterclasses van onder andere muziektheatergezelschap Via Berlin raak je vertrouwd met de beroepspraktijk en leer je het werkveld uitgebreid kennen, zodat je steeds beter in staat bent om daarbinnen je eigen praktijk vorm te geven. Als masterstudent ga je aan de slag met wat jou uniek maakt, verfijn je jouw toegevoegde waarde en positioneer je jezelf in een snel veranderende wereld.

Orkater | Merkel | © Julian Maiwald

Curriculum

  • Persoonlijk studieplan

    Voor ieder studiejaar schrijf je, in overleg met je mentor, een studieplan met daarin jouw individuele studieprogramma voor dat jaar. In het plan bepaal je welke lessen en vakken je bij ArtEZ gaat volgen en aan welke activiteiten je jouw persoonlijke budget wilt besteden. Daarin heb je veel vrijheid: voorwaarden zijn slechts dat er voldaan wordt aan het aantal studiepunten en dat de onderdelen artistiek inhoudelijk aansluiten bij je doel.

    Aan de slag in het werkveld

    De master Muziekteater werkt nauw samen met Orkest De Ereprijs, Theater Sonnevanck en Orkater. Met het openstellen van hun maakproces delen zij hun kennis, ervaring en netwerk. Zowel in het eerste als in het tweede studiejaar kun je intekenen op een artistiek-inhoudelijk vraagstuk, laboratorium-onderzoek of muziektheaterproject van een van de drie instellingen. Onder de hoede van de partners en begeleid vanuit de opleiding, ga je aan de slag met muziektheatraal onderzoek, een regie-assistentschap of een eigen project in lijn met de artistieke signatuur van het gastgezelschap.

    Orkest De Ereprijs is een collectief van blaasinstrumenten met elektrische gitaren, piano en slagwerk in Apeldoorn. Het orkest is een levend 'laboratorium' met vernieuwing, educatie, talentontwikkeling en interdisciplinariteit als belangrijkste pijlers.

    Theater Sonnevanck maakt professioneel muziektheater voor iedereen vanaf 4 jaar, inhoudelijk solide en avontuurlijk in de vorm. Sonnevanck is gevestigd in een voormalig textielpand in het centrum van Enschede.

    Orkater, dat is orkest en theater. Theater waar muziek in het DNA zit, gemaakt door geëngageerde, eigenzinnige en gedreven makers. Muziektheatergezelschap Orkater, een van de vijftien ontwikkelinstellingen in de Culturele Basisinfrastructuur (BIS), is gevestigd in Amsterdam.

    Eindpresentatie

    Je rondt het eerste jaar van de studie af met een overgangsvoorstelling. Aan het einde van het tweede jaar sluit je het individuele programma af met een openbare muziektheatrale eindproductie. Afgelopen jaren studeerden masterstudenten af met muziektheatrale voorstellingen, theatrale podcasts en een combinatie van muziekperformance met film.



  • Masterclasses

    Het Performance Lab (collectief studieprogramma) bestaat uit masterclasses en uit festivalbezoeken (Cement, Festival O., Opera Forward), waarin je zelf actief aan de slag gaat. Bijvoorbeeld met schrijven en componeren, publieksstrategieën of de praktisch-productionele kant van muziektheater. Hoe maak je een theatraal hoorspel? Hoe kun je musici betekenisvol inzetten op het podium? Wat is een muzikaal lichaam – en wat kun je leren van beeldende kunst over non-verbale communicatie in openbare ruimtes? Elk jaar vindt een masterclass plaats van Via Berlin die uitmondt in een presentatie van voorstellingen tijdens Festival Over het IJ (zeecontainerprogramma). Als tweedejaarsstudent ontwikkel je een project voor alle masters muziek van het Conservatorium ArtEZ.

    De masterclasses worden gegeven door makers, kunstenaars en wetenschappers met relevante kennis en werkervaring. Recent werden o.a. de volgende professionals uitgenodigd:

    • Arlon Luijten: regisseur, gamedesigner en lid van het Europees Cultureel Parlement (Operadagen, GAMPSISS, Codarts, Erasmus Universiteit)
    • Micha Hamel: componist, dirigent, dichter, lid van Akademie van Kunsten
    • Laura van Grinsven: kunsthistorica en performance specialist, verbonden aan ArtEZ
    • Jan Pieter Koch: componist en muziekdramaturg (Orkater, Het Balletorkest, Nederlands Danstheater)
    • Dagmar Slagmolen: artistiek leider van Via Berlin, regisseur en actrice)
    • Renee Trijselaar: consultant in de cultuursector, oprichter van De Verdienmodellen
    • Florian Hellwig: muziektheaterdramaturg
    • Maite van der Marel: artistiek directeur en trainer van Sounds of Change
  • Naast het individuele keuzeprogramma en het collectieve Performance Lab, werk je samen met alle muziek-masterstudenten in Connecting the Dots, bestaande uit een projectweek, workshops en het gezamenlijke ‘Meet the Masters’-programma. In Connecting the Dots staan uitwisseling, samenwerking en ontmoeting centraal: je maakt kennis met andere muziekdisciplines en profiteert van studeren in een omgeving met makers die net als jij bezig zijn met het vormgeven van hun praktijk. Gastcurator van het master-brede programma van 2020 is de organisatie Sounds of Change.

Onderzoek: theorie en praktijk

Onderzoek is een belangrijk onderdeel van de master Muziektheater. Gedurende je studie werk je doorlopend aan je eigen onderzoek, waarin praktijk en theorie samenkomen. Je benadert de lessen en blokken van de opleiding vanuit jouw persoonlijke onderzoeksvraag.

Begeleid door een onderzoekscoach verdiep je je in de specifieke kennis die hoort bij jouw onderwerp en verwerf je relevante onderzoekvaardigheden die je als Master of Music nodig hebt in je toekomstige praktijk als maker. Ook vorm je researchkringen met je medestudenten uit zowel het 1e als het 2e jaar, waarin je elkaar helpt en inspireert door in gesprek te gaan over ervaringen en thematiek.

Gedurende de opleiding schrijf je geen scriptie. In plaats daarvan maak je drie essays die een verdieping van kennis en kunde laten zien.

 

Onderzoek binnen een master theoretisch en academisch? Nee hoor. Onderzoek doe je ook en vooral op de vloer, in het proces en veelal in samenwerking met anderen.
FALK HÜBNER, onderzoeksbegeleider

Unieke locatie: alles onder één dak

De master Muziektheater is onderdeel van het ArtEZ Conservatorium, wat betekent dat je als student deel uitmaakt van een diverse community van musici en theatermakers: medestudenten die vaak al actief zijn in de praktijk en die een uitgebreid netwerk en een rijke bron van kennis en ervaring vormen. In deze interdisciplinaire omgeving is ruimte om te experimenteren met muziek, theater en andere disciplines. Je studeert op een plek waar podiumkunstenaars al uitproberend uitgroeien tot veelzijdige makers en performers: de muziektheatrale pioniers van de toekomst.

Het Conservatorium is gehuisvest in één van drie met elkaar verbonden panden aan de Rijn in Arnhem. Hier vind je ook de Academie voor Theater en Dans, de Academie voor Art & Design en de Academie van Bouwkunst. Deze combinatie van disciplines op één locatie is zelfs op Europees niveau uniek.

Orkest De Ereprijs | Grenspost Zinnenwald | © Orkest De Ereprijs
Orkest De Ereprijs | Grenspost Zinnenwald | © Orkest De Ereprijs

 

Projecten

Tijdens de opleiding werk je jouw persoonlijke onderzoeksvraag uit in projecten, die aansluiten bij je activiteiten in de praktijk of die je als onderdeel van je studie zelf initieert en organiseert. In lijn met je studieplan kunnen ze variëren van klassiek Grieks muziektheater tot video-opera en van performance in een vlakke-vloer zaal tot een muziektheatrale podcast. De opleiding biedt projecten bij de partners Sonnevanck, Orkest De Ereprijs of Orkater waar je op kunt intekenen. Ook organiseert de opleiding projecten met je medestudenten van je eigen master maar ook met andere masterstudenten van ArtEZ.

Studeren in binnen- en buitenland

De master Muziektheater staat voor studeren zonder grenzen: scheidslijnen tussen disciplines en vakgebieden vervagen en een publiek kan bestaan uit zowel Arnhemmers als mensen aan de andere kant van de wereld – COVID-19 heeft dat extra verduidelijkt. Vrijheid en verruiming vormen de kern van het curriculum. Het individuele programma kun je inrichten zoals je zelf wilt: met Muziektheater- en conservatoriumvakken, maar ook met lessen en projecten buiten ArtEZ, in binnen- en buitenland.

Studiebegeleiding

Elke student wordt gekoppeld aan een persoonlijke mentor. Gedurende de opleiding is je mentor je eerste aanspreekpunt: je hebt regelmatig contact met elkaar. Je mentor is degene met wie je jouw studieplan opstelt en toetst aan je wensen en activiteiten. Daarnaast bespreek je het rooster, je studievoortgang en eventuele problemen waar je tegenaan loopt. Tijdens de master krijg je ook ondersteuning vanuit de partners van de master Muziektheater: Orkest De Ereprijs, Theater Sonnevanck en Orkater.

Meer weten? Bekijk het online magazine (2018)

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink