Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat
Menu Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat

Studie

Studie

Met de studie Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat in Zwolle kun je in ongeveer twee jaar een volledige onderwijsbevoegdheid halen. Je volgt daarvoor een op maat gesneden onderwijsprogramma.

Na de opleiding heb je een eerstegraads onderwijsbevoegdheid. Dit betekent dat je bevoegd bent om:

  • Les te geven in het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en basisonderwijs;
  • Lessen te verzorgen in zowel de beeldende kunstvakken als in de vakken ckv en kunst algemeen;
  • Buiten het onderwijs aan de slag te gaan bij culturele instellingen;
  • Binnen de kunsteducatie als zelfstandig ondernemer te werken (na inschrijving bij de Kamer van Koophandel). 
Aan de hand van de kaart van Grayson Perry je eigen Island of Bad Art schetsen | Foto van Marcel van KanCaption

 

Voor wie?

Het op maat gemaakte studietraject van DBKV Zwolle is speciaal bedoeld voor:

  • autonome beeldend kunstenaars met een afgeronde hbo-kunstopleiding;
  • hbo-afgestudeerde vormgevers en ontwerpers (bijvoorbeeld grafisch vormgevers, modeontwerpers en product designers);
  • docenten met een tweedegraadsbevoegdheid tekenen, handvaardigheid, textiele werkvormen of beeldende vorming.

De studie DBKV Zwolle vormt je tot een competente docent beeldende kunst en vorming met oog voor de mens en de gemeenschap waarin die leeft.

Studieprogramma op Maat

Je volgt een op maat gesneden programma, dat aansluit op je vooropleiding. Om goed maatwerk te kunnen bieden, doe je vooraf een assessment. Je onderwijsprogramma is afhankelijk van de uitkomst van dat assessment en kan er voor iedere student anders uitzien. De ervaring leert dat studenten gemiddeld ongeveer dertig uur per week studeren.

Je studeert samen met studenten met verschillende leeftijden en achtergronden. Dat geeft een extra dimensie aan de studie. Voor het merendeel volg je vakken uit het tweede, derde en vierde jaar van de deeltijdopleiding DBKV. Daarnaast volg je enkele vakken met alleen de studenten van de op Maat-opleiding.

De lesdagen en -tijden zijn:

  • Maandag 13.00 – 21.30 uur
  • Donderdag 13.00 – 21.30 uur

Bij uitzondering kan het voorkomen dat je tijdens beoordelingsweken op een andere dag op de opleiding wordt verwacht. Stagedagen worden in overleg ingepland.

Kosten

Houd naast het collegegeld rekening met boekengeld, materiaalkosten en (facultatief) geld voor excursies. Als deeltijdstudent kun je bij DUO een tegemoetkoming studiekosten lerarenopleiding aanvragen. Docenten kunnen in aanmerking komen voor een lerarenbeurs.

Ik leer vooral goed te kijken. Ik benader nu al de dagelijkse dingen vanuit een nieuw perspectief.

Jamie Schuurman, eerstejaarsstudent 

Wat leer je bij de opleiding DBKV op Maat Zwolle?

Nieuwsgierigheid, kritisch nadenken, creativiteit, experimenteren, samenwerken, jezelf en de wereld om je heen beter leren kennen en begrijpen. Beeldende kunst en vormgeving is overal in de samenleving van betekenis. De studie DBKV Zwolle vormt je tot een docent en beeldend maker met oog voor de mens en de gemeenschap waarin die leeft.

De studie is praktijkgericht en afwisselend. De academie waar je les hebt, is te vergelijken met een groot laboratorium, waar je veel kunt leren en ontdekken samen met je medestudenten en docenten. Elk studiejaar is verdeeld in twee semesters. Aan het eind van elk semester zijn er werkschouwen en beoordelingen.

In verschillende vakken en tijdens stages maak je kennis met het werkveld, doe je vakdidactische, onderwijskundige en pedagogische kennis op en onderzoek je hoe je als docent kunt werken met verschillende doelgroepen binnen en buiten het onderwijs. 

Naast de aandacht voor docentschap nemen in alle vier leerjaren ook beeldende vakken een belangrijke plaats in. Daarbij gaat het niet alleen om ambachtelijke vaardigheden, maar vooral ook om leren hoe je tot beelden kunt komen en wat de betekenis van deze beelden is. Hieraan gekoppeld zijn kunsttheoretische vakken, want denken en maken gaan bij ons hand in hand. Door bezoek aan musea, theater, muziekuitvoeringen en dansvoorstellingen en door het bekijken van films krijg je een breed inzicht in cultuur. In je cultuurportfolio reflecteer je op de deze activiteiten. 

Binnen dit alles is er ruimte voor je eigen groei als persoon en professional. Wat wil en kun jij en welke plek wil je daarmee straks innemen in de beroepspraktijk?

Stages

Stage-ervaringen vormen bij DBKV Zwolle uiteraard een belangrijk onderdeel van je professionele vorming. Hierin komen alle competenties uit het beroepsprofiel samen en valt de kennis die je verwerft tijdens de opleiding op z’n plek: wat je hebt geleerd, kun je daadwerkelijk toepassen. Je komt erachter welke werksetting bij je past, met welke doelgroepen je wilt werken en wat je eigen opvattingen zijn over onderwijs en kunsteducatie. Naast stages in het voortgezet onderwijs kies je ook zelf stageadressen, passend bij de richting waarin je je wilt verdiepen.

'Recharge yourself' met oefeningen, luistermomenten en een contemplatief moment. Zo wordt elk nieuw jaar gestart! | Foto: Marcel van Kan

Projecten en excursies

Tijdens de opleiding DBKV op Maat kun je er op vrijwillige basis voor kiezen om mee te gaan op excursie, bijvoorbeeld naar musea, naar Berlijn, Rome of naar een tekenproject in Duisburg.

Studieloopbaanbegeleiding

In de studie Docent Beeldende Kunst en Vormgeving is er veel ruimte om je eigen richting en programma te bepalen. De docenten ondersteunen je bij de competenties die dat vraagt. Ook krijg je begeleiding van een studieloopbaanbegeleider. Heb je vragen of loop je tegen problemen aan, dan kun je die altijd met de studieloopbaanbegeleider bespreken.

Beeldend kunstenaar Charl Landvreugd in gesprek met studenten tijdens Winterlab
Beeldend kunstenaar Charl Landvreugd in gesprek met studenten tijdens Winterlab

Faciliteiten

De opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving op Maat is gevestigd in het sfeervolle, gerenoveerde Sophiagebouw in Zwolle en beschikt over een eigen onderwijs- en atelierruimte.

Ook kun je gebruikmaken van verschillende uitstekend uitgeruste werkplaatsen, zoals een digitale werkplaats, een grafiekwerkplaats, een ruimtelijke werkplaats met hout-, metaal-, keramiek- en kunststoffaciliteiten en een theoriewerkplaats/mediatheek. De werkplaatsen bieden diverse cursussen aan waarin je kunt kennismaken met allerlei materialen, technieken en andere mogelijkheden.

Hoe kan ik mensen de mooie beelden en bijzondere wereldjes laten zien die zich verstoppen in vertrouwde en alledaagse dingen? Dat is de vraag die mij uitdaagt!
Adrianne van den Born, eerstejaarsstudent 

Studeren in Zwolle

Kijk hier voor meer informatie over studeren in Zwolle.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink