Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Vooropleiding Art & Design
Menu Vooropleiding Art & Design

Programma

Programma

In 18 zaterdagen krijg je inzicht in de aard van ons kunstonderwijs. Je leert hoe beeldende en vormgevende opdrachten gegeven worden. Alle aspecten van het studeren aan de academie komen aan bod.

Je maakt kennis met allerlei disciplines: van vormgeving tot beeldende kunst en van modeontwerp en tot grafisch ontwerpen. Studenten van de bacheloropleidingen informeren je tijdens de Vooropleiding hoe de opleiding in elkaar zit, zodat je je daarvan een goed beeld kunt vormen.

Ontdek de studierichtingen

Door veel te leren, werken en sfeer te proeven, kom jij erachter of studeren aan een kunstopleiding bij jou past. Je maakt intensief kennis met de academie, de studierichtingen en de docenten. Er is aandacht voor jouw creatieve proces, maar ook voor de inhoud van de verschillende bacheloropleidingen in de richtingen beeldende kunst en vormgeving: BEAR Fine Art, Fashion Design, Product Design, Graphic Design, Design Art & Technology en Docent Beeldende Kunst & Vormgeving.

Het programma bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Introductiedag – tijdens de eerste zaterdag starten we met een introductie
  Beeldgrammatica - drie lessen, waarbij je werkt met verschillende beeldende middelen zoals lijn/vlak/structuur/betekenis. Hoe kijk jij, naar de wereld als creatieve maker? Wat is jouw beeldtaal en hoe kun je je daarin ontwikkelen?
 • Ruimtelijke Vormgeving - drie lessen, zowel vrij als toegepast
 • Kunstbeschouwing en Kunstpresentatie - twee lessen
 • Fashion Design - drie lessen
 • Product Design - drie lessen
 • Graphic Design - drie lessen
 • Design Art & Technology - drie lessen
 • Fine Art /BEAR (tekenen/schilderen) - drie lessen
  Verschillende afdelingsgerichte workshops: Fine Art/BEAR, DBKV (Docent Beeldende Kunst en Vormgeving,) Fashion-, Product-, Graphic Design, Design Art & Technology
 • Gezamenlijke Projectdag

Bezoek de Open Dag

In het najaar is een bezoek aan de Open Dag van ArtEZ gepland.

Sam van Gils

Toelating doen voor een opleiding

Op de laatste zaterdag worden alle opleidingshoofden uitgenodigd, zodat je – als je wilt – op diezelfde dag nog toelating kunt doen met je portfolio dat je al die maanden hebben gemaakt. Je hoort diezelfde dag nog of je bent toegelaten.

Vooropleiding als profielwerkstuk

Ben je een middelbare scholier? Je kunt de vooropleiding doen in het kader van je profielwerkstuk, als je school daarmee instemt. Dat houdt in dat de opdrachten die je tijdens de Vooropleiding op de academie maakt, als profielwerkstuk op je eigen school gepresenteerd en beoordeeld kunnen worden.

Ik kan iedereen aanraden om de vooropleiding te volgen. Het is een leuke uitdaging. Naast dat je veel bezig bent met visueel onderzoek en experimenten, leer je ook met kritiek omgaan en te reflecteren op je werk.’

Aanmelden

Op de vooropleidingen en cursussen (contractonderwijs) zijn de ArtEZ opleidingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmelden