Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
The Sound of Innovation
Menu The Sound of Innovation

Opleiding

Opleiding

Verder denken dan het bekende: dat is de kern van de masteropleiding The Sound of Innovation bij ArtEZ. Met muziek als uitgangspunt, bundelen professionals vanuit allerlei achtergronden de krachten om de grenzen van het mogelijke te verleggen en zo culturele, sociale en economische innovaties te realiseren. Je stelt steeds meer je eigen programma samen, en legt zo een stevige basis: de opleiding voorziet je van de ervaring, expertise en netwerken die je nodig hebt om je te ontpoppen als gamechanger op het snijvlak van creativiteit, maatschappij en ondernemerschap.

Wat leer je bij The Sound of Innovation?

Deze masteropleiding van ArtEZ ondersteunt je bij het creëren van muzikale producten en concepten met praktische toepassingen: denk bijvoorbeeld aan interactieve VR-brillen met geluid om mensen met angstproblemen te helpen. Om zoiets te ontwikkelen moet je overtuigend kunnen overbrengen wat je voor ogen hebt, ook aan mensen die niet bekend zijn met je vakgebied. En omgekeerd moet je in staat zijn je eigen geest te verruimen en te openen. Deze vaardigheden ontwikkel je tijdens de master – net als het vermogen om jezelf toe te staan af en toe een uitglijder te maken.

  • Vernieuwers die muzikale concepten in andere omgevingen willen toepassen, werken samen met deskundigen uit verschillende sectoren: van zorgverleners en ingenieurs tot docenten en juristen. Tijdens de opleiding leer je de talen van verschillende vakgebieden spreken. Zodat je in staat bent om je visie duidelijk te maken aan een softwareontwikkelaar en aan een biomedisch onderzoeker – en erin slaagt om samen revolutionaire nieuwigheden te creëren.

  • Om het beste uit het programma van The Sound of Innovation te halen, heb je een open mentaliteit nodig. Er zijn geen vaste regels als het gaat om muziekinnovatie; die zouden in onze snel veranderende maatschappij al vrij snel verouderd zijn. Het is aan jou om nieuwe kansen te zien en te grijpen.

  • Innoveren betekent ongebaande wegen verkennen: in het onbekende springen en in het duister tasten, voordat zaken helder worden. Daarbij is falen niet meer dan normaal: fouten maken is toegestaan, nodig zelfs. Hoe mooi je idee ook is, je werk kan mislukken – en dat is prima. Binnen de masteropleiding The Sound of Innovation hebben studenten en docenten alle ruimte om te slingeren en te zigzaggen op weg naar hun respectievelijke bestemmingen. Want alleen zo krijgen nieuwe ideeën vrij baan.

Curriculum: stel je eigen programma samen

Het studieprogramma van The Sound of Innovation in Enschede bestaat uit een gezamenlijk programma (Innovation Lab), een masterbrede module en een individueel traject. Het Innovation Lab draait om praktijkervaring en het doen van onderzoek, aangevuld met masterclasses van professionals uit het brede werkveld die je als student zelf uitkiest. In de masterbrede module werk je samen met alle masterstudenten muziek. Tegen het tweede jaar van de opleiding kun je via het individuele traject steeds meer zelf bepalen waar je je op wilt richten: nadat je een studieplan hebt geschreven, stel je je eigen programma samen.

  • In het kader van Innovation Lab richt je je op praktijkervaring, onderzoek en ontwikkeling. Vanuit je eigen passie werk je samen met je mede-masterstudenten van The Sound of Innovation, aan de ontwikkeling van innovatieve producten of concepten. Daarbij leer je alles over 'concepting' en 'imagineering', projectmanagement en presentatie. Samen leg je nieuwe ideeën op tafel, onderzoek je ze en pas je ze waar mogelijk toe. Daarnaast beslis je welke gastdocenten je in de groep wilt uitnodigen voor workshops en masterclasses, en welke thema's en onderwerpen je wilt behandelen.

  • In het individuele traject kies je zelf je lessen en modules. Jij bepaalt waar je je op wilt richten: het hangt allemaal af van wat je wilt en waar je mee bezig bent. Bij het samenstellen van je programma kun je complete vakken selecteren, maar ook losse lessen, keuzemodules en keuzevakken uit andere vakgebieden, zoals Muziektherapie of Media Music. In het tweede jaar van de opleiding krijg je een persoonlijk budget waarmee je je eigen masterclasses, workshops of externe coaching regelt.

  • Naast het individuele traject en het gezamenlijke Innovation Lab kom je in Connecting the Dots al je mede-masterstudenten muziek tegenConnecting the Dots bestaat uit een projectweek, diverse workshops en het gemeenschappelijke programma Meet the MastersConnecting the Dots draait om uitwisselen, samenwerken en verbinden. Je maakt kennis met andere (muziek)disciplines en werkt met makers die net als jij bezig zijn zichzelf beroepsmatig te ontwikkelen. In 2021 is Sounds of Change gastcurator van het gezamenlijke masterprogrammaSounds of Change is een organisatie die muziek inzet om mensen te stimuleren hun omgeving op een positieve manier te veranderen.

Deze master is een hele goede manier om aan mijn ontwikkeling te werken: ik kies eigen mijn doelen en koppel daar zelf de vakken aan.
MAURITS HANDLOGTEN, student

Onderzoek en ontwikkeling: voortdurende heroriëntatie

Om met verfrissende ideeën en creatieve producten en concepten te komen die ook nog praktisch toepasbaar zijn, is het van cruciaal belang om je kennis te blijven verdiepen en je vaardigheden verder te ontwikkelen. De eindstreep is misschien niet altijd zichtbaar wanneer je aan een project begint. Op zulke momenten vormt (artistiek) onderzoek de sleutel om een vaste koers te houden. Bij het ontwikkelen van nieuwigheden zul je je voortdurend moeten heroriënteren. Waarom wil ik hieraan werken? Wat heb ik daarvoor nodig? Van wie? Welke vragen moeten er gesteld worden?

The Sound of Innovation bevat geen aparte lessen of modules over artistiek onderzoek: research is volledig als katalysator in het programma ingebed. Of je nu een gitarist bent met leidinggevende vaardigheden of EDM-producer met een graad in psychologie – je levert altijd een onderliggende context, een heldere kijk op gebruikte methodes en een reflectie op resultaten. Hierdoor is je onderzoek verbonden met of zelfs geïntegreerd in je eigen innovaties.

De docenten zijn allemaal zeer uitdagend, maar tegelijkertijd ook zeer toegankelijk.
RUURD FABER, student

Master muziek: drie afstudeervarianten

De masteropleiding The Sound of Innovation is gevestigd in Enschede, waar het zwaartepunt ligt op innoveren en ontwikkelen van creatieve muziekoplossingen voor verschillende vakgebieden: in de creatieve industrie, technologie, gezondheidszorg en onderwijs. Ook in twee andere steden kun je bij ArtEZ terecht voor masteropleidingen op het gebied van muziek. In Zwolle staan uitvoering en curatorschap centraal, en ontwikkel je je tot de best mogelijke versie van jezelf als musicus. De opleidingen in Arnhem leggen extra nadruk op performen en maken; daar moet je zijn als je wilt experimenteren met uitdrukkingsvormen. Binnen alle mastervarianten word je gestimuleerd optimaal gebruik te maken van de kennis en het onderwijs in elk van de drie steden, zodat je je eigen unieke afstudeerprofiel binnen het Conservatorium kunt ontwikkelen.

Direct aanmelden

Weet je genoeg en wil je je aanmelden? Klik dan door naar Studielink.

Direct aanmelden bij Studielink