Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Muziektherapie

Muziektherapie

 • Master
 • 1 of 2 jaar (vt/dt)
 • Engels
 • Enschede

De masteropleiding Muziektherapie van ArtEZ is een internationaal, dynamisch en veelomvattend programma voor muziektherapieprofessionals. Je ontwikkelt je muzikale, klinische en onderzoeksvaardigheden en specialiseert je in het gebruik van evidence-based muziektherapie in je eigen interessegebied. Daarbij werk je nauw samen met een gespecialiseerde faculteit, je medestudenten en het (inter)nationale netwerk van ArtEZ.

Ontdek meer

 1. Facebook
 2. Instagram
Muziektherapie

In het kort

 • Nationaal erkend door de NVAO (Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie)
 • Speciale aandacht voor neurowetenschappen: inclusief Neurologic Music Therapy fellowship training
 • Focus op het ontwikkelen van culturele gevoeligheid en gemeenschappelijke muziektherapieprojecten  
 • Ingebed in het ArtEZ Conservatorium Enschede: muziek en muziektechnologie zijn sterk geïntegreerd in het programma
 • Unieke muziektherapiegemeenschap: de master is nauw verbonden met een vooraanstaande faculteit, het lectoraat Muziektherapie en de nr. 1 bacheloropleiding muziektherapie in Nederland
 • Ontwikkel je vanuit een persoonlijk studieplan verder in de specialisatie van jouw keuze
 • Kies voor de 1-jarige fulltime variant op de campus of voor de 2-jarige parttime gemengde variant op afstand

Download PDF Opleiding

 

Muziek, onderzoek en klinische praktijk integreren

Met de ArtEZ master Muziektherapie verwerf je geavanceerde kennis en vaardigheden op het gebied van evidence-based muziektherapie. Je integreert klinische vaardigheden, research skills en muziek met elkaar; deze komen allemaal aan bod in het programma. Gedurende de één- of tweejarige masteropleiding onderzoek je het gebruik van verschillende wetenschappelijk onderbouwde muziektherapiemodellen en de rol van muziek in de therapeutische context van je eigen klinische praktijk.

Als masterstudent werk je aan originele onderzoeksprojecten die zowel voor jouzelf als voor de maatschappij van betekenis zijn. Door het uitoefenen van je ambacht, gedeelde leerervaringen met medestudenten en coaching op maat zet je de volgende stap in je ontwikkeling. Research staat vanaf dag één centraal: je onderzoekt de therapeutische werking van muziek en het effect daarvan binnen het onderwerp van jouw keuze. Je leert om onderzoeksprojecten op te zetten en uit te voeren en om de impact van je resultaten te communiceren naar een breder publiek, bestaande uit zowel professionals als leken. Tegelijkertijd blijf je werken aan je persoonlijke ontwikkeling als therapeut.

 

Ik heb als muziektherapeut gewerkt in een verpleeghuis met mensen die lijden aan dementie en volwassenen met een lichamelijke handicap. Ik wilde meer weten over wat muziektherapie voor deze mensen kan betekenen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de masteropleiding te volgen.
LIZZY DINGHS, alumna

Is Muziektherapie de masteropleiding voor jou?

Wil je je kennis en klinische vaardigheden naar een hoger niveau tillen en tegelijkertijd je eigen identiteit als therapeut en je culturele sensitiviteit verkennen? Ben je klaar om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de impact van muziektherapie op de gezondheid van mensen? Voeg je bij onze community en ontwikkel jezelf verder als onderzoeker en clinicus.

Deze masteropleiding is door de NVAO geaccrediteerd en daarmee opgenomen in de Keuzegids masters 2022.