Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Alle opleidingen
Menu Liberal Arts
Je leert onderzoek te doen in de kunsten door zowel te kijken als te maken

Liberal Arts

Je leert onderzoek te doen in de kunsten door zowel te kijken als te maken
  • Minor
  • 1 semester
  • Nederlands
  • Zwolle

Ben je op zoek naar kunst, filosofische verdieping en culturele verbreding? Wil je met kunst als inspiratiebron je leren verdiepen in je leven en je verbinden met de wereld? Dan is de minor Liberal Arts iets voor jou.

Ontdek meer

Liberal Arts

In het kort

  • Je leert onderzoek te doen in de kunsten door zowel te kijken als te maken 
  • Je gebruikt kunst als inspiratiebron voor het stellen en beantwoorden van persoonlijke vragen over jezelf, je toekomstige beroep, je leven en je plek in de wereld
  • Je maakt kennis met kunstenaars en filosofen die je aanknopingspunten geven om je tot deze vragen te verhouden
  • Je maakt gebruikt van de werkplaatsen, materialen en media van ArtEZ in Zwolle

 Aanmelden voor deze minor verloopt via de landelijke minorenwebsite Kies Op Maat. De minor start in het voor- en najaar.

Artes Liberales

De Liberal Arts onderwijstraditie stamt uit de klassieke oudheid en was toen gericht op het scholen van de ‘vrije mens’. Liberal Arts is dan ook sterk verbonden aan het denken over leefbare vormen van vrijheid, zoals democratie en de verhouding van de vrije mens tot de wereld. Het huidige minorprogramma wortelt in deze traditie, maar staat tegelijkertijd in de context van de 21st eeuw en midden in een kunstacademie.

Wat betekent het nu om een mens te zijn in onze huidige wereld? En wat betekent het voor jou persoonlijk? Het uitgangspunt van dit programma is dat je een completere professional in je eigen vakgebied wordt als je je ook leert verdiepen in jezelf, je eigen biografie en de manier waarop je in de wereld (be)staat.

Tijdens de minor maak je kennis met verschillende filosofen die je aanknopingspunten geven om je tot deze vragen te verhouden. Daarnaast onderzoek je deze vragen ook vanuit de kunsten, zowel door maken als kijken. Kunst biedt een eigen benadering en nodigt je uit je denken te verbinden met intuïtie, voelen en waarnemen. Kunst en filosofie zijn gebieden waar je vragen een vruchtbare aarde vinden voor onderzoek vanuit een eigen en unieke kijk op de binnen- en buitenwereld. In de minor Liberal Arts neem je dus tijdelijk de ruimte om, buiten het bekende terrein van je eigen studie, stil te staan en aandacht te geven, om vervolgens met verdiept bewustzijn je eigen opleiding weer te vervolgen.