Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Hoe je je lichaam kunt gebruiken als een onderzoekstool in de mode

Hoe je je lichaam kunt gebruiken als een onderzoekstool in de mode

Chet Bugter is een artistiek onderzoeker, schrijver en pedagoog. Hij doceert aan ArtEZ Master Critical Fashion Practices. Met zijn werk kijkt Bugter op een andere manier naar het modesysteem met als doel het meer divers en inclusief te maken. Het modesysteem wordt gedomineerd door het denken in mannelijk en vrouwelijk: een gender binair systeem. Chet Bugter kijkt liever naar de kracht van het lichaam en hoe die kracht het modesysteem meer zou kunnen bepalen. Hij onderzoekt dit door middel van (participatieve) performance, workshops, geschreven en visuele essays, zines en film.

Chet studeerde af aan ArtEZ Master Critical Fashion Practices.

Dit interview is onderdeel van het project The Body and Power(lessness), over hoe we kijken naar ons lichaam in de huidige samenleving. Over hoe we lichamelijke autonomie, (on)macht, (on)rechtvaardigheid, zorg en collectiviteit ervaren.

De video is gemaakt door Irene Constandse en Kees Veling in opdracht van ArtEZ studium generale.

ArtEZ studium generale cureert en organiseert bijeenkomsten, lezingen, trainingen, podcasts en publicaties over de stand van zaken in de kunsten en haar relatie tot de uitdagingen van vandaag, variërend van directe maatschappelijke vraagstukken tot gedurfde abstracte concepten.