Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

AKI in coronatijd

Fysieke ontmoetingen en onderling contact zijn cruciaal voor het voelen van verbondenheid en motivatie. Vooral daarom, het is inmiddels een wijd open deur, valt onderwijs in tijden van corona niet altijd mee. Ook kunstonderwijs niet, hoewel daar, vanaf september 2020, wel weer enige fysieke contactmomenten in het onderwijsprogramma mochten worden opgenomen.

 

EXPO NO VISITORS AKI ArtEZ
Foto: v.l.n.r.: Anivia Beylard, Julia van Eijden en Maran Post.

AKI-studenten Anivia Beylard (3e jaar Crossmedia Design), Julia van Eijden (4e jaar Fine Art) en Maran Post (4e jaar Fine Art) misten de dagelijkse academie-activiteit, de mogelijkheid tot het hebben van contact en onderlinge uitwisseling. Ze hadden het er over met elkaar en er ontstond een ‘coronaproof’ expositieplan.

Dóór en vóór onszelf

‘De corona-tijd is sociaal gezien zo saai. We voelden een grote behoefte om iets gezamenlijks te doen, voor alle studenten, om weer de connectie te kunnen voelen met elkaar en met elkaars werk. Om ook weer fysiek ervaring op te doen, dat te delen, erover uit te wisselen. Zo kwamen we op het idee om een expositie te organiseren voor AKI-studenten waar in principe dus iedereen die wilde aan mee kon doen. Wij zouden alleen selecteren in het door de deelnemers ingebrachte werk. 

Op onze eerste oproep werd al direct enthousiast gereageerd. We hebben zelf vervolgens nog wat mensen actief benaderd en voor we het wisten hadden we 30 deelnemers en uiteindelijk meer dan 60 werken. Omdat de AKI wegens corona voor studenten beperkt en voor derden natuurlijk al helemaal niet toegankelijk is, was vanaf het begin duidelijk dat er geen ‘bezoek’ naar onze tentoonstelling kon komen kijken. Vandaar dus de titel: “No Visitors”. De expositie is dóór en vóór onszelf gemaakt.’

Rondleiding coronaproof

De expositie “NO VISITORS” was van maandag 12 tot en met vrijdag 16 april op de AKI te zien. 30 AKI-studenten uit alle jaren van alle AKI-opleidingen deden mee. De werken hingen in een route door het hele academiegebouw heen. Tijdens de expo werd er een rondleiding en uitwisseling voor alle deelnemers georganiseerd (in corona-stijl).

Van de expo is een gefilmde registratie gemaakt: