Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram
Graphic Design
Menu Graphic Design

Docenten

Docenten

Bij Graphic Design krijg je onderwijs van een hecht en divers team van docenten. Naast docent zijn zij ook ontwerper. Vaak met een eigen praktijk, of werkzaam bij een ontwerpbureau. 

Alle docenten werken één dag op de academie en hebben allemaal hun eigen specialisatie(s), maar zijn breed inzetbaar in de verschillende vakken. Met elkaar maken zij voor elk semester een actueel samenhangend programma. 

Je kunt ook inspiratielessen krijgen van professionals uit het werkveld. Eerder waren dat onder andere Martijn Engelbrecht, Dirma Janse, Esther Kokmeijer en Julia Janssen. Die lessen horen vaak bij een thema dat op dat moment in de studie centraal staat.

Onze docenten

Marijke Meester, Hoofd Graphic Design

Onze aanpak is analytisch. Niets is zomaar, overal zit een gedachte achter. Je leert de bedoeling doorgronden en op zoek te gaan naar de noodzaak. In een ontwerp zitten, mede daardoor, altijd verschillende lagen. Je leert de breedte van het vak en van de doelgroepen waarvoor je werkt. Er wordt veel aandacht besteed aan communicatie en ondernemerschap zodat je stevig bent voorbereid op het toekomstige werkveld.
 

Ernst Bernson, docent Typografie en 3D ontwerp

Ik vind het belangrijk studenten laten beseffen dat bijvoorbeeld een kok en een componist ook ontwerpers zijn en dat er grote verschillen in kwaliteiten bestaan. Hoe kan het dat de ene kok een overheerlijk maaltijd maakt en de ander totaal niet, met dezelfde ingrediënten? Of het ene muziekstuk prachtig in de oren klinkt en het ander niet om aan te horen is, met hetzelfde orkest? Met welke ingrediënten vertel je je boodschap en in welke verpakking zit deze? Met welke steen bouw je een muurtje en met welke letterfonts maak je bijvoorbeeld een typografisch werk? Welke sfeer straalt een kasteelmuur uit of een betonnen kantoorwand en hoe zit dat met lettertypes? Wil je ook graag deze materie begrijpen en er op een conceptuele manier mee leren werken, dan is ArtEZ Zwolle de academie waar je alle ruimte en expertise hebt om in een prettig overzichtelijk gebouw al deze disciplines, op een menselijke wijze, eigen te maken die nodig zijn voor het vak grafisch ontwerper.

Willem Besselink

 

Jacqueline Cové, docent Art & Design History

Studenten onderzoeken hoe maatschappelijk geëngageerde grafisch ontwerpers een bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van het leven, door het signaleren van sociaal-maatschappelijke problemen (in de stad), het creëren van bewustzijn erover en waar mogelijk aan het oplossen ervan. Ook wordt gezocht naar antwoorden op vragen als: Op welke manier zou jij als toekomstig grafisch ontwerper een bijdrage willen leveren aan de maatschappij? Voor welke taak zie jij je als toekomstig grafisch ontwerper gesteld?
 

Jorn Dal, docent 3D ontwerp en Moving Design 

 
 

Nelleke Hendriks en Elize de Mul, docenten Think

Voor de opleiding Graphic Design is het vak Think in het eerste jaar een avontuur: met een filosofische blik verken je samenlevingen van toen en nu en je maakt je eigen verhaal van de rijke canon van kunst. Zo leer je je eigen positie en denken - en dat van een ander - te doorgronden en begin je jezelf uit te vinden als betrokken kunstenaar.
 

Fabian Hijlkema, docent Moving Design en Individueel Onderzoek, stagecoördinator

ArtEZ Zwolle is een menselijke academie, niet alleen door het type projecten waarop we ons focussen, maar ook door de hechte manier waarop studenten en docenten met elkaar samenwerken. Ik wil dat studenten nieuwsgierig om zich heen kijken, de actualiteit willen begrijpen, nieuwe (technologische) ontwikkelingen in context willen plaatsen en zich zo een perspectief vormen van de wereld waarin ze leven. Laat zien hoe je denkt.
 

Karen Mijnhart, docent Typografie en Individueel Onderzoek

Als ontwerper en specialist op het gebied van Identiteit Vormgeving streef ik in mijn werk naar oplossingen met als doel mensen te versterken en te completeren. Gedreven door mijn belangstelling in ‘wat de mens’ beweegt in combinatie met een psychologische achtergrond, ontwerp ik vanuit mijn eigen ontwerp gedachte ‘Healing Through Design’. Dat ik als ontwerper lessen vorm mag geven op een academie waar ‘Human Matters’ centraal staat is dan ook een bijzondere match! Elke student zal met zijn of haar unieke drijfveren en motivaties zichzelf op deze academie ontwikkelen tot een ontwerper die in de maatschappij een belangrijke waarde zal geven. Een waarde die de kwaliteit van onze toekomst zal bepalen.

Izanna Mulder

 

Jelle Mulder, docent Beeld en interactie

Het vakgebied is heel breed en altijd in beweging. Ik probeer in mijn lessen de studenten veel verschillende beelden te laten maken, in verschillende technieken. Op die manier kunnen ze veel uitproberen, ontdekken en leren. Ook van elkaar, soms bewust, soms onbewust.
 

Patty Pontier, docent Filosofie

Ik begon op de academie met een kleine angst voor filosofie en was bang dat het ver boven mijn niveau lag. Die angst is snel weggegaan en maakte plaats voor oprechte interesse. Wie had gedacht dat ik met regelmaat een filosofie tijdschrift zou kopen...
 

Menno Schrap, docent Beeld en interactie en Individueel Onderzoek

Als ontwerper manoeuvreer graag op het snijvlak van ontwerp en techniek. Binnen het medialandschap ontwikkel ik met een eigenwijze houding ‘innovatieve’ oplossingen. In mijn rol als docent probeer ik studenten te motiveren zelf ook op een eigen-wijze in het vak te staan, en steeds tot een bijzondere oplossing te komen, volgens de uitspraak van Einstein: “If i can’t picture. I can’t understand it”
Les in eigen ateliers
Les in eigen ateliers