Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

"Door hard werken en passie komen dromen uit"

Merel Mekenkamp stroomde pas later in bij de Vooropleiding Dans in Enschede en zij heeft met veel passie keihard gewerkt om te komen waar ze nu is. Inmiddels zit Merel in haar eerste jaar van de opleiding Dans in Arnhem. Merel: “Als het je passie is, werk je er hard voor.” 

Vooropleiding Dans
Vooropleiding Dans
Merel Mekenkamp

 

Honger naar meer ballet 

“Ik begon met dansen toen ik 14 jaar was, nadat ik vijf jaar had gevoetbald. Mijn moeder danste vroeger ook veel. Ik begon met hiphop. Dat vond ik superleuk, maar ballet was meer mijn stijl. Ik kreeg les bij verschillende dansscholen in Hengelo en Enschede, waar ik ook in topklassen zat. Toch wilde ik nóg intensiever met ballet bezig zijn, waardoor Nada, mijn docent, zei dat ik misschien toch maar naar de vooropleiding moest gaan. 

Instromen bij de vooropleiding 

Ik zat 1,5 jaar op de vooropleiding, omdat ik pas later instroomde. In het begin was dat lastig: ik kwam in een hechte groep bij mensen die elkaar al zes jaar kenden. Toen het nieuwe jaar begon paste ik prima in de groep. Er zaten ook mensen op de vooropleiding die ik al kende van de andere dansscholenIk had het altijd supergezellig en ben nog steeds goede vrienden met de mensen die ik daar heb ontmoet.”  

Tijdens de vooropleiding 

Op de vooropleiding krijg je drie keer per week klassieke les, een moderne les, een improvisatieles en nog een gastles: van hiphop tot andere contemporary stijlen. De vooropleiding heeft een ander niveau dan dat ik gewend was, waardoor ik heel erg hard heb gewerkt. Ik stortte mij volledig op het krijgen van hetzelfde niveau. Je krijgt verschillende tools aangereikt en het is belangrijk dat je daar voor openstaat: van floorwork tot improvisatie. Omdat ik er passie voor heb, ging de zelfreflectie die je daarbij nodig hebt me op een natuurlijke manier af.” 

Docenten 

“Ik heb veel aan mijn docenten te danken. Neem bijvoorbeeld mijn docent Nada: als ik haar niet had gehad, was het niet zo gelopen als nu. Als ik ooit in de buurt mag komen van haar niveau, dan heb ik het gemaakt. De les Modern vond ik ook heel erg leuk. Dat is heel anders, maar ontzettend leerzaam. Ook heb ik veel gehad aan gastlessen. Neem bijvoorbeeld floorwork. Het is fijn om daar een voorproeverij van te hebben gehad, omdat vloerwerk ook bij de ArtEZ-opleiding Dans belangrijk is. Anine, mijn improvisatiedocent, ben ik ook dankbaar. Ik kon het altijd goed met haar vinden en haar lessen hebben mede bijgedragen in de ontwikkeling van mijn openheid. 

Jezelf durven aankijken 

De persoonlijke ontwikkeling tijdens de vooropleiding heeft me veel opgeleverd. Het gaat om jezelf durven aankijken. Dat merk ik nu bij vloerwerk en improviseren: het wordt steeds leuker omdat je er beter in wordt. Improvisatie heeft iets gevoeligs, omdat je jezelf blootlegt. Het is fijn om daar goed in begeleid te worden. Ik voel me op mijn gemak bij de lessen, dat vind ik enorm belangrijk. Zo kan ik mijzelf los laten gaan.”