Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: studenten Graphic Design ontwerpen nieuwe postzegel

  • Vormgeving

Een jaar lang werkten studenten van de opleiding Graphic Design (Academie voor Art & Design in Zwolle) er in het geheim aan: de postzegel ter ere van het 250e geboortejaar van de eerste echte Nederlandse Koning Willem 1. Nu het nieuws naar buiten mag, wordt het opgepikt door verschillende nationale en internationale media.

GESPOT: studenten Graphic Design ontwerpen nieuwe postzegel

Op de postzegels staan portretten van Willem I en zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen, evenals afbeeldingen van het stadspaleis. Studenten Graphic Design aan de ArtEZ Academie voor Art & Design in Zwolle, bewerkten de beelden in koningsblauwe kleur.

“Aan de beelden is verder een structuur toegevoegd met een pastelachtig effect, als verwijzing naar de grote belangstelling van koning Willem I voor de kunsten. Deze structuur brengt ook meer diepte in het beeld. Door het lichtere blauw lijkt het alsof er een spotlight op de onderwerpen staat. Daardoor krijgt het iets verhevens.” – Lois Barendse, student Graphic Design op rtvoost.nl

Geheimhoudingsverklaring

Tussen grof idee en gedrukt velletje zegels zat ongeveer een jaar tijd, legt Marijke Meester, hoofd van de opleiding Graphic Design uit: “Aan een postzegel zitten veel technische aspecten. Kijk maar eens naar zo’n zegel; er zitten allerlei tekentjes op, die bijvoorbeeld nodig zijn voor de postverwerking. Ook die moeten ontworpen worden. Studenten hebben er van ontwerp tot en met het drukproces een jaar aan gewerkt. Al die tijd hebben we het stil moeten houden, we hebben zelfs een geheimhoudingsverklaring getekend. En nu staan we overal in de krant, ontzettend gaaf!”

Met eigen ogen bekijken

Vóór zijn troonsbestijging als eerste Koning der Nederlanden van 1802 tot 1806 regeerde Willem I het Duitse vorstendom Nassau-Oranien-Fulda. Marijke en haar studenten waren de afgelopen dagen in de Duitse plaats Fulda, waar de postzegel aan onze Oosterburen onthuld werd. Inmiddels hangt het ontwerp van de postzegel ingelijst in de Academie. Wie het met eigen ogen wil bekijken, bezoekt van 1 t/m 10 juli de finalsexpositie van de Academie voor Art & Design in Zwolle.

Meer lezen?