Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Studenten Comic Design over hun vak in Het Financieele Dagblad

  • Vormgeving

Hoe beleven studenten van de opleiding Comic Design hun vak? In Het Financieele Dagblad van 3 juni 2022 verscheen een uitgebreid artikel waarin studenten en het hoofd van Comic Design aan de Academie voor Art & Design in Zwolle, aan het woord komen. Zij vertellen hierin waarom ze voor het vak kozen en waarom ze de toekomst van het vak rooskleurig inzien. Benieuwd? Onderaan in dit nieuwsbericht vind je een link naar het hele artikel.

GESPOT: Studenten Comic Design over hun vak in Het Financieele Dagblad

"Heeft de strip nog toekomst?" Daarmee opent het artikel (en het antwoord is: ja). Onder anderen twee studenten Comic Design en het hoofd van de opleiding, Mara Joustra, komen aan het woord om dit bijzondere vak toe te lichten.

Verbeter je waarneming

Zo vertelt Suze Scholten (20): "Door de opleiding verbeter je je waarneming en je leert veel over storytelling: scenario, lichaamstaal, dialogen. Zo ontwikkel je als vanzelf je tekenvaardigheid. Als ik zie waar ik in mijn derde jaar sta denk ik: wow."

Bron: Het Financieele Dagblad

Storytelling

Ook Kanyanut ter Meulen (23) leerde veel tijdens de opleiding. "(...)vooral om onderzoekend te kijken en goed na te denken over wat je precies wilt vertellen." Tijdens de opleiding krijg je vakken als filosofie, kunstgeschiedenis, visualisatie, klassieke tekenles en digitale middelen. Alles wat je nodig hebt om een goed verhaal te vertellen, want dat is de kern van de opleiding. Dat beseft Kanyanut nu ook: "Het hoeft niet altijd mooi te zijn."

Bron: Het Financieele Dagblad

Groeiende arbeidsmarkt

Mara Joustra, hoofd opleiding, ziet het werkveld voor studenten Comic Design groeien: "De klassieke strip zoals Kuifje en Asterix is op z’n retour, maar andere vormen maken een enorme groei door, waaronder fantasy, manga, stripjournalistiek en webcomics. Dat is wat jonge mensen lezen, zoals onze studenten." Volgens Kanyanut begeleidt de opleiding je ook naar een plek op de arbeidsmarkt: "Ze doen hun best je te helpen, ook met netwerken. En we krijgen gastcolleges van professionals die over hun werkwijze praten en over hoe je werk kunt vinden."

Bron: Het Financieele Dagblad

Meer lezen (en zien)?