Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

GESPOT: Anne Eding, alumna Jazz & Pop Arnhem, in New Generation, NTR NPO 2

  • Muziek

New Generation van de NTR volgt musici die vanuit hun basis in de jazz op zoek gaan naar zichzelf. Het is een serie op de snijvlakken van de jazz, waar ze mengt met hiphop, folk of klassiek. De aflevering van 9 maart was volledig gewijd aan violiste Anne Eding, in 2021 afgestudeerd aan de bachelor Jazz & Pop aan het ArtEZ Conservatorium in Arnhem.

GESPOT: Anne Eding, alumna Jazz & Pop Arnhem, in New Generation, NTR NPO 2

In de filmische documentaire zien we Anne in het Kröller-Müller, in het bos – Anne is graag in de natuur - en op haar favoriete eiland Menorca, waar ze de geluiden van de oceaan in zich opneemt. Voor haar zijn dit plekken waar ze inspiratie opdoet voor haar spel: “De details in het leven, in de omgeving en de mensen die je ontmoet, dat is wat ik graag meeneem in het creëren.”

Laten zien wie je bent

De studie Jazz & Pop heeft Anne geholpen om nieuwe muziekwerelden te leren kennen, legt ze uit in de documentaire: “Omdat daar heel veel deuren opgingen: ‘Zo kun je het ook benaderen, zo kun je het ook eruit halen’. Ik heb vooral ‘items’ ontdekt, kleine fragmenten die je zelf bedenkt, zelf improviseert. Daarmee maak je eigen je muzikale vocabulaire. Voor mij is jazz vooral het laten zien wie jij bent als mens en dat uiten in improvisatie; je eigen authenticiteit naar voren brengen in de muziek.”

Kleine atmosfeer

“Ik heb het ooit een keer de kleine atmosfeer genoemd. Dat is waar ik naar op zoek ben, dat is wat ik wil vangen. Het zijn van die momenten die vanuit het niets omhoog komen; vanuit het onderbewuste, vanuit dromen, vanuit een andere dimensie. Daar waar wij denken dat niets is, maar waar súperveel is. Het creëren van uit het onderbewustzijn geeft mij zo’n levensvreugde en geluk (…). Dat wil ik ook aan andere mensen geven: dat zij zich bewust worden van wat er in het onderbewustzijn allemaal schuilgaat. Dat ze dat ook bij zichzelf gaan zoeken en gaan uiten.”

De viool als verlengde van haarzelf

Annes viool voelt als een verlengde van haarzelf, vertelt ze: “Soms zou ik willen dat ik niet met woorden terug hoefde te praten, maar dat ik gewoon mijn viool zou kunnen pakken en daarmee zou kunnen antwoorden.” Om Anne te leren kennen, luister je dus het beste naar haar spel. Kijk daarvoor de aflevering van New Generation.

Bron: NTR, New Generation