Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

ArtEZ scoort hoog in Keuzegids hbo 2022

  • Beeldende Kunst
  • Vormgeving
  • Fashion
  • Schrijven
  • Muziek
  • Dans
  • Theater
  • Architectuur en...
  • Docentopleidingen

Donderdag 7 oktober 2021 is de nieuwe Keuzegids hbo 2022 verschenen: de onafhankelijke en deskundige consumentengids die de kwaliteit van hbo-opleidingen in Nederland elk jaar beoordeelt en vergelijkt. Maar liefst weer 11 van de in totaal 31 bacheloropleidingen van ArtEZ University of the Arts mogen het predicaat topopleiding voeren (bron: Keuzegids).

ArtEZ scoort hoog in Keuzegids hbo 2022
Beeld: Keuzegids | ArtEZ scoort hoog in Keuzegids hbo 2022

11 topopleidingen

De bacheloropleidingen van ArtEZ die een oordeel van 75 punten of hoger hebben gekregen in de kwaliteitsvergelijking van de Keuzegids en daarmee tot de besten van Nederland behoren, zijn: Theater Arnhem (Toneelschool), Dance Artist Arnhem, Muziek Enschede (MediaMusic en Popacademie), Muziektherapie Enschede, Docent Theater Arnhem, Docent Theater Zwolle, Docent Dans Arnhem, Docent Muziek Enschede, Docent Muziek Zwolle en Docent Beeldende Kunst en Vormgeving Arnhem. Deze bachelors dragen het kwaliteitszegel ‘topopleiding 2022'.

Kwaliteit opleidingen ArtEZ blijft hoog gewaardeerd

Marjolijn Brussaard, voorzitter van het College van Bestuur van ArtEZ: “Het is fijn om te zien dat de bacheloropleidingen van ArtEZ wederom hoog scoren in deze onafhankelijke Keuzegids. Dat geeft blijk van waardering door onze studenten, alumni en het werkveld. Daar zijn we blij mee. Het was spannend, zeker omdat de inhoud van de NSE dit jaar veranderd is, waardoor vergelijking met vorige jaren niet zo makkelijk te maken is. Met een bijzondere coronaperiode achter de kiezen – én voor de boeg – blijven we verder werken aan onze kwaliteit.”

Actuele NSE-resultaten

De oordelen van de Keuzegids hbo 2022 zijn gebaseerd op de resultaten van de Nationale Studenten Enquête (NSE) 2021. Na drie jaar kon de Keuzegids weer gebruik maken van de meest actuele gegevens over hoe studenten hun opleiding beoordelen. De enquêtes van 2020 en 2019 gingen immers niet door vanwege de uitbraak van COVID-19 en technische problemen bij het invullen van de enquête, waardoor Keuzegids de afgelopen twee edities genoodzaakt was om gegevens uit 2018 te gebruiken. De NSE 2021 is afgenomen met een compleet herziene vragenlijst, waardoor nieuwe thema’s zijn samengesteld voor de studentenoordelen (inhoud programma, docenten, toetsing, voorbereiding loopbaan en sfeer). Dit betekent dat de oordelen van dit jaar niet 1-op-1 vergeleken kunnen worden met de oordelen van voorgaande jaren. ArtEZ heeft hoog gescoord in de NSE met op vrijwel alle indicatoren een verbetering ten opzichte van de vorige NSE-uitslagen.

Meer weten over de totstandkoming van de Keuzegids? Bekijk de methodiekpagina met alle informatie over de aanpak.

Kwaliteitszegel

Topopleidingen krijgen een speciaal kwaliteitszegel toegekend (zie hieronder). Zie je dat zegel staan, dan weet je dus meteen dat het onderwijs van kwalitatief zeer hoog niveau is.

Kwaliteitszegel topopleiding 2022

Over de Keuzegids hbo

De jaarlijkse Keuzegids hbo selecteert en bewerkt cijfers uit verschillende bronnen, zoals de studentenoordelen uit de Nationale Studenten Enquête (NSE), arbeidsmarktcijfers van het Researchcentrum voor Onderzoek en Arbeidsmarkt (ROA), en studiesuccescijfers van de Vereniging Hogescholen. De Keuzegids bevat studiebeschrijvingen, kwaliteitsoordelen van studenten en informatie over toelatingseisen, arbeidsmarktgegevens en studentenaantallen.

In 2022 verschijnt de nieuwe uitgave van de Keuzegids masters.

Meer weten? Alle praktische informatie over de Keuzegids hbo vind je op de website van Keuzegids.