Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

AKI herdenkt slachtoffers vuurwerkramp Enschede met knuffelmuur

  • Beeldende Kunst

Twintig jaar geleden vond in Enschede de vuurwerkramp plaats. Het getroffen gebied is daarna een culturele hotspot geworden. Ook het gebouw van AKI Academie voor Art & Design bevindt zich in dit vroegere rampgebied. Reden voor Stichting Herdenking Vuurwerkramp om bij de AKI aan te kloppen voor een passend herdenkingsmonument. Docenten en studenten ontwierpen daarop samen een glazen vitrine gevuld met knuffels. Knuffels, die twintig jaar geleden bij de schutting om het getroffen gebied door meelevenden werden neergelegd. De hele maand mei 2021 is de knuffelmuur onderdeel van de entree van de AKI.

AKI herdenkt slachtoffers vuurwerkramp Enschede met knuffelmuur

1Twente interviewde Monique Bosman, medewerker van de AKI, over het initatief. Dat de knuffels al die twintig jaar door gemeente Enschede bewaard zijn gebleven, is volgens haar vanzelfsprekend: "Die gooi je niet weg, er zit zoveel gevoel in."

Omdat de knuffelvitrine geen blijvend onderdeel is van het gebouw van de AKI, zochten docenten en studenten naar een manier om de knuffels te vereeuwigen. Dat is gedaan door elke knuffel apart te fotograferen en hiervan een fotoboek uit te brengen. Het boek verschijnt in het najaar van 2021.