Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

4de Locatie: Live spelen met je bandleden op 80 kilometer afstand

  • Muziek

Voor het eerst studeert een ArtEZ-student af met een liveconcert, waarbij zijn bandleden in drie verschillende steden live meespelen. De eer voor deze Europese première valt te beurt aan Bob Lammers van het ArtEZ Conservatorium. Op 16 december geeft hij zijn afstudeerconcert, waarbij zijn bandleden live meespelen vanuit Arnhem, Enschede en Zwolle. Met deze nieuwe technologie creëert ArtEZ als eerste conservatorium een online vierde locatie. De totstandkoming van deze 4de Locatie komt, na jaren voorbereiding, precies op het moment dat de behoefte om op afstand samen te werken en te musiceren groter is dan ooit.

4de Locatie: Live spelen met je bandleden op 80 kilometer afstand

Het samenbrengen van de drie locaties van ArtEZ via een digitale verbinding heeft de naam de 4de Locatie opgeleverd. Rob Kramer, directielid van het ArtEZ Conservatorium: “In ieder van onze drie ArtEZ-steden zijn andere specialisaties aanwezig. De 4de Locatie is het platform dat ervoor zorgt dat al onze studenten live samen kunnen spelen zonder fysiek bij elkaar aanwezig te zijn.

Geen aparte bestanden meer nodig

Nog steeds worden televisie-, radio-, telefoon- en videoverbindingen gehinderd door haperingen en vertragingen. Dat is niet alleen vervelend voor gesprekken in een live-uitzending, het zorgt er ook voor dat samen musiceren op afstand tot voor kort onmogelijk was. Tot nu toe sturen musici elkaar een audiobestand toe, waar ze op hun eigen locatie hun partij toevoegen. Dat is vanaf nu niet meer nodig.  

Gebruik techniek mondiale sportevents

Wat eerder enkel voorbehouden was aan de Olympische Spelen of voetbalkampioenschappen, staat nu ook ter beschikking voor de ArtEZ-studenten. “We hebben onze drie locaties in Arnhem, Enschede en Zwolle verbonden met het glasnet”, legt senior audio engineer van ArtEZ Tjerk de Groot uit. ArtEZ gebruikt hiervoor dezelfde techniek als de uitzendingen van mondiale sportevenementen. Met de integratie van deze technologie op de drie locaties van ArtEZ kunnen conservatoriumstudenten nu ongehinderd live samenspelen en opnemen vanaf hun eigen stedelijke locatie.

Coronacrisis maakt 4de Locatie urgenter

De behoefte om vanaf verschillende locaties live samen te werken bestond al enkele jaren, maar is door de coronacrisis urgent geworden. “De technische mogelijkheden zijn er nu”, zegt Rob Kramer. “De testen zijn goed verlopen en op 16 december gaan we dit voor het eerst met een afstudeerconcert live aan het publiek laten zien.” Al langer verkent en gebruikt het ArtEZ Conservatorium de mogelijkheden om op afstand samen te werken en les te krijgen. Zo zijn er lessen en masterclasses door docenten vanuit de VS voor de opleiding MediaMusic en kan de opleiding Composition for Film Online geheel digitaal worden gevolgd. De 4de Locatie voegt hier het real time live samen spelen en opnemen aan toe.

In de toekomst ook voor theater en dans

Op termijn kan de 4de Locatie ingezet worden voor andere opleidingen binnen ArtEZ, zoals voor livebegeleiding bij theater- en dansvoorstellingen. Ook biedt het mogelijkheden om met andere conservatoria in Europa samen te spelen. “Je merkt niet dat je bandleden op 80 kilometer afstand staan, want je ziet ze en je hoort ze. De verbinding geeft het gevoel dat iedereen op dezelfde plek muziek maakt”, aldus Bob Lammers.

Afstudeerconcert Bob Lammers

Bob Lammers studeert af aan de Popacademie in Enschede. Zijn afstudeerconcert wordt op woensdag 16 december tussen 16:00 uur en 17:00 uur live uitgezonden en is te bekijken (ook na 16 december) via artez.nl/conservatorium/live